Φαινολικά συστατικά οίνων και οφέλη για την ανθρώπινη υγεία: μια περιεκτική βιβλιογραφική ανασκόπηση - Χρίστου, Μυριάνθη (My University, 2024)
Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η μελέτη των φαινολικών συστατικών του οίνου και η συσχέτισή τους με οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η αναζήτηση ερευνητικών εργασιών και εργασιών βιβλιογραφικής ανασκόπησης στις βάσεις δεδομένων Google Scholar και το Scopus. Τα φαινολικά συστατικά διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, στις φλαβονοειδείς φαινόλες και στις μη φλαβονοειδείς φαινόλες. Στις φλαβονοειδής φαινόλες κατατάσσονται οι ανθοκυάνες, οι ταννίνες, οι φλαβονόλες, οι φλαβονόνες, οι φλαβονονόλες και οι κατεχίνες, ενώ στις μη φλαβονοειδής φαινόλες απαντώνται τα φαινολικά οξέα και τα στιλβένια. Η παρουσία των φαινολικών ενώσεων στους οίνους έχει συσχετιστεί με πληθώρα ευεργετικών ιδιοτήτων όπως αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιμικροβιακές, αντιγηραντικές, αντιοξειδωτικές και καρδιαγγειακές ιδιότητες. Η ρεσβερατρόλη, οι προανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και οι ταννίνες είναι τα φαινολικά συστατικά του οίνου με αποδεδειγμένες βιολογικές δράσεις. Από αυτές ξεχώρισε η δράση της ρεσβερατρόλης λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Επίσης, η ρεσβερατρόλη συνδέθηκε στενά με ανασταλτική δράση έναντι του καρκίνου, του διαβήτη και διαφόρων καρδιακών παθήσεων. Συμπερασματικά, το κρασί αποτελεί πλούσια πηγή φαινολικών συστατικών, που οι βιολογικές τους δράσεις έχουν μελετηθεί διεξοδικά και έχουν προταθεί σαφείς μηχανισμοί δράσεις τους.
Keywords: οίνος; φαινολικά συστατικά; φλαβονοειδή; ρεσβερατρόλη; χρόνιες ασθένειες; βιολογικές δράσεις; wine; phenolic components; flavonoids; resveratrol; chronic diseases; biological actions