Σχεδιασμός μηχανισμού αεροδυναμικής υποβοήθησης ελέγχου αυτοκινήτων υψηλής απόδοσης - Λέκα, Μικέλ (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τον σχεδιασμό και τη νέα δυναμική αξιολόγηση ενός καινοτόμου μηχανισμού ελέγχου αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων, βασισμένο σε αεροτομή με κατακόρυφα κινούμενα πτερύγια. Τα πτερύγια αυτά λειτουργούν παρόμοια με πηδάλιο αεροσκαφών, όμως εδώ προσφέρουν μια ακτινική δύναμη προς την κατεύθυνση της κεντρομόλος, βελτιώνοντας έτσι τη σταθερότητα και την απόκριση του οχήματος όταν αλλάζει κατεύθυνση δηλαδή στρίβει με υψηλή ταχύτητα. Η ανάλυση περιλαμβάνει τόσο υπολογιστικές ρευστοδυναμικές προσομοιώσεις CFD, όσο και πειραματικές δοκιμές σε αεροσήραγγα, με στόχο τη μέση τεκμηρίωση και επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Οι προσομοιώσεις καλύπτουν διαφορετικές γωνίες περιστροφής των πτερυγίων και εύρος ταχυτήτων από 120 kph έως και 200 kph, ώστε να γίνεται συγκριτική μελέτη των αεροδυναμικών δυνάμεων όπως η οπισθέλκουσα (Drag), η κάθετη δύναμη προς το έδαφος (Downforce) και η ακτινική δύναμη προς την κεντρομόλο (Fz). Η εργασία περιλαμβάνει επίσης μελέτη επιρροής των δυνάμεων στη δυναμική συμπεριφορά του οχήματος μέσω παραδειγμάτων και θεωρητικής τεκμηρίωσης από τη βιβλιογραφία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ενσωμάτωση τέτοιων συστημάτων μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά την ευστάθεια ή την απόδοση του οχήματος. Τα κινούμενα κάθετα πτερύγια μπορούν να συμβάλουν στην υποβοήθηση της διεύθυνσης και την αύξηση της πλευρικής επιτάχυνσης.
Keywords: Καινοτόμος μηχανισμός ελέγχου αυτοκινήτων; κατακόρυφα κινούμενα πτερύγια; πηδάλιο αεροσκαφών; ακτινική δύναμη