Σχεδιασμός και υλοποίηση ηλεκτρονικού παιχνιδιού για εκπαίδευση σε θέματα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών - Χατζηττόφας, Μιχάλης (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση υλικών έχει γίνει γνωστή και απαραίτητη. Μάλιστα με τα μέτρα και τις χορηγίες της Ευρωπαϊκή Ένωσης («Ε.Ε»), η ανακύκλωση έχει μπει στην καθημερινότητα μας και έχει γίνει τρόπος ζωής. Αρκετές φορές όμως αδυνατούμε να αντιληφθούμε πια υλικά ανήκουν σε ποια κατηγορία υλικών. Έτσι με αυτά τα λάθη η όλη διαδικασία της ανακύκλωσης δεν δουλεύει σωστά. Η παρούσα έρευνα έχει ως στόχο της τον σχεδιασμό και υλοποίηση ηλεκτρονικού παιχνιδιού για κινητά τηλέφωνα σαν εκπαιδευτικό βοήθημα στο ευρύ κοινό με στόχο την επιμόρφωση των χρηστών στην σωστή διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Στα πλαίσια του παιχνιδιού, ο χρήστης έχει σαν στόχο να συλλέξει μέσα από την θάλασσα σκουπίδια που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών. Στα πλαίσια της διαδικασίας αρχικά αξιολογήθηκε η γνώση των ατόμων σχετικά με την διαλογή υλικών. Στο δεύτερο σκέλος ο αξιολογούμενος κλήθηκε να παίξει ένα παιχνίδι διαλογής υλικών με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκει π.χ. χαρτί μέταλλο κ.ο.κ. Στο τρίτο και τελευταίο σκέλος έγινε επαναξιολόγηση των γνώσεων του ατόμου σχετικά με την συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών. Στην έρευνα παρατηρήθηκε αυξητική τάση στις γνώσεις των συμμετεχόντων μετά την χρήση της εφαρμογής του παιχνιδιού, όσον αφορά την διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών και τοποθέτηση τους στις σωστές κατηγορίες αποδεικνύονται έτσι ότι η χρήση του ηλεκτρονικού παιχνιδιού μπορεί να προσφέρει γνώσεις περί της διαδικασίας ανακύκλωσης.
Keywords: Ανακύκλωση; Διαλογή υλικών; Τεχνολογία; Εκπαίδευση; Ηλεκτρονικά Παιχνίδια; Green Dot; Education Games