Μικροβιολογική ποιότητα βρεφικών φόρμουλων με βάση το γάλα - Περικέντη, Όλγα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Οι βρεφικές φόρμουλες είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο αφού μ' αυτές θα τραφεί το βρέφος από τις πρώτες ώρες της ζωής του. Η σύνθεσή τους πληροί συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις με σκοπό τη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών για τα οποία προορίζεται. Χωρίς αμφιβολία θεωρούνται προϊόντα καλής μικροβιακής ποιότητας αλλά κάποιοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αλλαγή των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων τους. Η ύπαρξη μικροοργανισμών στις βρεφικές φόρμουλες είναι μεγάλης σημασίας και χρησιμεύει σαν δείκτης υγιεινής που παραμένει κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και το χειρισμό. Στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν 56 δείγματα βρεφικών φόρμουλων από την κυπριακή και τη τσέχικη αγορά για ΟΜΧ, Coliforms, E. eoli και C. sakazakii με αποτέλεσμα την ανεύρεση της μικροβιολογικής ποιότητάς τους. Οκτώ από τα δείγματα αυτά έδωσαν αποικίες για ΟΜΧ ενώ ήταν αρνητικά για τους άλλους μικροβιακούς παράγοντες. Επιπλέον απομονώθηκε το DNA των δειγμάτων και έγινε η qPCR για διερεύνηση της ύπαρξης DNA σαλμονέλας. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης αρνητικά. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν ήταν αναμενόμενα αφού οι βρεφικές φόρμουλες παρασκευάζονται κάτω από πολύ αυστηρές συνθήκες υγιεινής. Ωστόσο, η πρόσφατη επιμόλυνση βρεφικών φόρμουλων, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα αυτό, με σαλμονέλα και η νόσηση πολλών βρεφών που τις κατανάλωσαν καταδεικνύει τη σημασία του μικροβιακού ελέγχου για την επιβεβαίωση της ασφάλειάς τους.
Keywords: Βρεφική φόρμουλα; Ανάπτυξη βρεφών; Μικροβιολογικός έλεγχος