Συμμόρφωση, γνώσεις και αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή των Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών της Υγιεινής των Χεριών - Κωνσταντίνου, Δέσπω (My University, 2024)
Οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις (ΝΛ) και η Μικροβιακή Αντοχή (ΜΑ), αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μείζον πρόβλημα για τα συστήματα υγείας, με αρνητικές επιπτώσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους. Τόσο οι ΝΛ όσο και η ΜΑ, είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος για τους νοσηλευόμενους ασθενείς που αδιαμφισβήτητα επιβαρύνει την υγεία τους και οδηγεί στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Παρόλα τα μέτρα και τις ενέργειες που επιτελέστηκαν στον τομέα της υγείας, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ανησυχητική. Κύρια αιτία πρόκλησης των ΝΛ θεωρείται η ελλιπής τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών της υγιεινής των χεριών (ΥΧ) από το υγειονομικό προσωπικό, καθώς τα χέρια λειτουργούν ως μέσα για τη μεταφορά των μικροοργανισμών ανάμεσα στους ασθενείς. Εκτιμάται ότι το 20-40% των ΝΛ οφείλονται στη διασταυρούμενη μετάδοση δια μέσου των χεριών των Επαγγελματιών Υγείας (ΕΥ). Η ΥΧ είναι η πιο απλή και ουσιαστική πράξη για την ασφάλεια των ασθενών και συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη των λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη. Παρόλα αυτά, η εφαρμογή της παρουσιάζει χαμηλή συμμόρφωση από τους ΕΥ ( ≤ 40%) σε όλο τον κόσμο.
Keywords: Υγιεινή των χεριών