Ανίχνευση Listeria spp. και Listeria monocytogenes σε δείγματα από αποχετεύσεις βιομηχανίας αλλαντικών - Κοιλάνη, Βιολέττα (My University, 2023)
Οι βιομηχανίες παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις υγειονομικού χαρακτήρα. Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις που χρίζουν άμεσης σημασίας και πρόληψης είναι και η πιθανή επιμόλυνση από παθογόνα βακτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα είδη του γένους Listeria και ειδικότερα η L. monocytogenes, καθιστώντας αυτόματα τον περιβαλλοντικό έλεγχο σε μια τέτοια περίπτωση, υψίστης σημασίας. Επομένως, η μελέτη αυτή, είχε ως απώτερο σκοπό να εξετάσει την παρουσία Listeria spp. και L. monocytogenes, σε αποχετεύσεις αλλαντοβιομηχανίας. Συνολικά, πάρθηκαν 80 δείγματα (40 ανά δειγματοληψία) τα οποία αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μεθόδους καλλιέργειας σε εκλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα Aloa και Palcam για την ανίχνευση των παθογόνων. Ακολούθως, η ταυτοποίηση πραγματοποιήθηκε με μοριακές μεθόδους PCR και ηλεκτροφόρησης. Η παρουσία Listeria spp. στα δείγματα ανά δειγματοληψία ήταν 15% εκ των οποίων το 11.25% ήταν από αποχετεύσεις δωματίων επεξεργασίας, το 1.25% από αποχέτευση διαδρόμου όπου παρέμεναν νωπά κρέατα σε ειδικά δοχεία που προορίζονταν για επεξεργασία και το 2.5% από αποχετεύσεις δωμάτιου όπου γινόταν το πλύσιμο και η αποθήκευση των βαγονιών μεταφοράς. Επιπλέον, η παρουσία L. monocytogenes στα δείγματα ήταν 7.5% εκ των οποίων το 5% ήταν από αποχετεύσεις δωματίων επεξεργασίας και το 2.5% από την αποχέτευση διαδρόμου (Point F). Η ταυτοποίηση Listeria spp. και L. monocytogenes στις αποχετεύσεις δηλώνει την μόλυνση του περιβάλλοντος επεξεργασίας, με τα αποτελέσματα να υποδεικνύουν τη σημασία της σωστής εφαρμογής και ανασκόπησης του προγράμματος καθαρισμού και απολύμανσης της βιομηχανίας παραγωγής αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων.
Keywords: Listeria spp.; Listeria monocytogenes; δείγματα; αποχετεύσεις; Listeria monocytogenes; samples; drains