Στάσεις και γνώσεις των νοσηλευτών για τον εγκεφαλικό θάνατο και τη δωρεά οργάνων - Χάννα, Μαρία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων αποτελούν μια αλματώδη εξέλιξη των βιοϊατρικών επιστημών η οποία συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών στον άνθρωπο. Η δωρεά οργάνων αποτελεί την πλέον ιερή ιατρική πράξη και επιβάλλει απόλυτο σεβασμό τόσο στο δότη όσο και στην οικογένεια του. Περιγράφεται συχνά ως μια πράξη αλτρουισμού και ως μια εθελοντική πράξη παροχής – δωρεάς. Το δώρο ενός οργάνου είναι πολύτιμο και επέρχεται συχνά μέσω ενός ξαφνικού και τραγικού θανάτου, ενώ το φορτίο λήψης απόφασης για την αφαίρεση ενός οργάνου πλέον εναπόκειται στην οικογένεια του δότη. Η δωρεά οργάνων από εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς αποτελεί ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Έτσι, είναι απαραίτητο να μελετηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τις στάσεις τους
Keywords: Μεταμόσχευση οργάνων, ιστών κλπ--Νοσηλευτική; Δωρητές οργάνων; Θάνατος; Νοσηλευτές; Transplantation of organs, tissues, etc--Nursing; Donation of organs, tissues, etc.; Death; Nurses