Ο ρόλος του νοσηλευτή στη πρόληψη και απεξάρτηση των εφήβων όσον αφορά το κάπνισμα - Σακκά, Ραφαέλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Το κάπνισμα στους έφηβους αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα της δημόσιας υγείας που αφορά την κοινωνία μας γενικότερα και τη νοσηλευτική ειδικότερα. Η προαγωγή της υγείας στους εφήβους για τη πρόληψη έναρξης του καπνίσματος αλλά και της μείωσης των έφηβων καπνιστών κρίνεται υψίστης σημασίας για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας γενικότερα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διερεύνηση των παραγόντων που ωθούν τους εφήβους στη χρήση καπνού και ο ρόλος του νοσηλευτή στη πρόληψη και απεξάρτησή τους από το κάπνισμα. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (PUBMED, CI-NAHL) με λέξεις κλειδιά: (smoking cessation OR smoking cessation interventions or quit smoking OR stop smoking) AND (prevention OR intervention) AND (nurse OR nurses OR nursing) AND (teenagers OR adolescents OR young adults) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, κατά την περίοδο 2016-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως το κάπνισμα στους εφήβους είναι ένα μείζον θέμα το οποίο πρέπει να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί από τις υπηρεσίες παροχής υγείας σε συνδυασμό με τις σχολικές υπηρεσίες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μείωσαν τα ποσοστά έναρξης καπνίσματος, δεν έδειξαν όμως σημαντική μείωση στη διακοπή του καπνίσματος στα άτομα που ήδη καπνίζουν. Οι βιολογικοί, κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν τους έφηβους στην έναρξη καπνίσματος. Η εφαρμογή τρυγικής βαρενικλίνης για τη διακοπή του καπνίσματος πέτυχε υψηλά ποσοστά αποχής. Συμπεράσματα: Ο νοσηλευτής πρέπει να αποτελεί μέρος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις όσον αφορά τη πρόληψη και απεξάρτηση των εφήβων από το κάπνισμα.
Keywords: Διακοπή καπνίσματος; Πρόληψη; Νοσηλευτικές παρεμβάσεις; Έφηβοι; Smoking cessation; Prevention; Nursing interventions; Adolescents