Η μεθανόλη σαν εναλλακτικό καύσιμο στη ναυτιλία - Γεωργίου, Σπυρούλα (My University, 2022)
Στην ακόλουθη διατριβή αξιολογείται οικονομικά και περιβαλλοντικά η μεθανόλη σαν εναλλακτικό καύσιμο στην ναυτιλία ώστε να διαφανεί κατά πόσο θα είναι συμφέρον και βιώσιμη η αποκλειστική παροντική και μελλοντική χρήσης της. Στην πρώτη ενότητα γίνεται μια μικρή εισαγωγή για τα κύρια αίτια που οδήγησαν στη στροφή προς εναλλακτικά περιβαλλοντικά φιλικά καύσιμα στην Ναυτιλία όπως η μεθανόλη. Στην δεύτερη ενότητα ακολουθεί η ιστορική αναδρομή καυσίμων των πλοίων από τα αρχαία χρόνια με την χρήση κουπιών μέχρι και σήμερα. Ακολούθως, στην τρίτη ενότητα, παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα της μεθανόλης έναντι άλλων καυσίμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ναυτιλία. Αναλύονται επίσης, οι διάφοροι τρόποι παραγωγής της μεθανόλης από κάρβουνο, φυσικό αέριο (υφιστάμενη), βιομάζα και καταλυτική υδρογόνωση του διοξειδίου του άνθρακα. Η Τρίτη ενότητα κλείνει με παραδείγματα για την εφαρμογή της χρήση της μεθανόλης σε νεότευκτα , σε υφιστάμενα πλοία και τους τρόπους ανεφοδιασμού τους. Στην συνέχεια, στην ενότητα τέσσερα, αναλύεται η αλληλένδετη επίδραση της προσφοράς, της ζήτησης και την τιμής της μεθανόλης. Στο επόμενο κεφάλαιο 5 παρατίθεται το θεσμικό πλαίσιο από τον ΙΜΟ μέσω της συνθήκης ΜΑΡΠΟΛ για τους κύριους ρύπους (ΝΟΧ, SOX, CO2). Μετέπειτα, στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζεται ο τρόπος υπολογισμού των εκπομπών των καυσίμων και της θερμογόνου δύναμης. Στην επόμενη ενότητα 7 αναλύεται το άρθρο, “Περιβαλλοντική και οικονομική ανάλυση του καυσίμου μεθανόλης για ένα κοντέινερ-πλοίο’’ του Nader.R. Ammar. Στο εν λόγω άρθρο, γίνεται η χρήσης του καυσίμου μεθανόλης σε διπλού τύπου καυσίμου στην μηχανή του πλοίου ¨Al Dhail¨ σε ποσοστό 89% μεθανόλης και 11% MDO . Αναλύονται επίσης, οι εκπομπές του πλοίου (παρεμφερή άρθρων) και γίνεται μια οικονομική και περιβαλλοντική ανάλυση του διπλού καυσίμου (πετρελαίου και μεθανόλης) στην μηχανή του πλοίου σε διάφορα ποσοστά μεθανόλης. Μετέπειτα, εφαρμόζεται η μεθοδολογία του εν λόγω άρθρου στο θέμα που μελετάτε της διατριβής, γα την χρήση αποκλειστικού καυσίμου ποσοστού 100% μεθανόλης στην μηχανή του πλοίου σε σύγκριση με την χρήση ποσοστού 100% χρήσης συμβατικού καυσίμου MDO. Με βάση την οικονομική και περιβαλλοντική ανάλυση της αποκλειστικής και μελλοντικής χρήσης των 2 καυσίμων και λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες τιμές τις αγοράς /καύσιμο η έρευνα συγκρίνει τα οικονομικά κόστη του και περιβαλλοντικά οφέλη του κάθε καυσίμου και καταλήγει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Τέλος με βάση τα συμπεράσματα, προτείνονται λύσεις ώστε να μπορέσει να καταστεί βιώσιμη η χρήση του καυσίμου μεθανόλης στην ναυτιλία.
Keywords: μεθανόλη; εναλλακτικό καύσιμο