Μελέτη ευστάθιας δομικών στοιχείων με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων - Γεωργίου, Χριστόδουλος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Στη παρούσα διπλωματική εργασία, μελετάται η ευστάθεια δομικών στοιχείων με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων. Ένα δομικό στοιχείο που χρήζει έντονο ενδιαφέρον και που χρησιμοποιήθηκε, είναι οι δομές σάντουιτς (Sandwich structures). Συγκεκριμένα έγινε προσπάθεια να παρουσιασθούν οι μορφές αστάθειας (λυγισμού) των δομών σάντουιτς καθώς και να ερευνηθούν οι περιπτώσεις αλληλεπίδρασης αυτών των μορφών. Για τους υπολογισμούς χρησιμοποιήθηκε το υπολογιστικό πακέτο ANSYS, εφαρμόζοντας ανάλυση ιδιοτιμών για την εκτίμηση των κρίσιμων φορτίων και στη συνέχεια εφαρμόσθηκε η μη-γραμμική ανάλυση για την μετά-λυγισμική συμπεριφορά των δομών για τον εντοπισμό φαινομένων αλληλεπίδρασης μορφών λυγισμού (interaction buckling mode) καθώς και της ευστάθειας τους.Μελετήθηκαν διάφορες δομές σάντουιτς με διαφορετικά γεωμετρικά χαρακτηριστικά και υλικά. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση με πεπερασμένα βρέθηκαν να συμφωνούν σύμφωνα με διαθέσιμες μελέτες από τη βιβλιογραφία στο φαινόμενο αλληλεπίδρασης (Léotoing, L., et al. 2002; Yiatros, S., et al. 2010). Ωστόσο, κάποιες διαφορές που υπήρχαν μεταξύ των αποτελεσμάτων της βιβλιογραφίας οφείλονταν κατά κύριο λόγο από της παραδοχές που έγιναν καθώς και τον τρόπο επίλυσης τους.
Keywords: Δομικά υλικά; Sandwich structures; ANSYS