Σύγκριση της αναπνευστικής λειτουργίας σε άτομα με ή χωρίς δυσφαγία και Σκλήρυνση κατά Πλάκας - Καλλίσιη, Ελένη (q, 2021)
Μειωμένη αναπνευστική λειτουργία όπως και προβλήματα κατάποσης είναι συχνές επιπτώσεις της Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Δεν υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία που να εξετάζει πως η αναπνευστική λειτουργία σε αυτό τον πληθυσμό επηρεάζει την ικανότητα κατάποσης. Σκοπός: Συγκεκριμένα η έρευνα αποσκοπεί στο να διερευνήσει την αναπνευστική λειτουργία μιας ομάδας ατόμων με ΣΚΠ με και χωρίς δυσφαγία και επιπλέον να εξετάσει αν η αναπνευστική επάρκεια σε άτομα με ΣΚΠ και δυσφαγία επηρεάζεται από το βαθμό αναπηρίας τους. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε ως μέρος μιας ευρύτερης επιδημιολογικής έρευνας που μελέτησε περισσότερα φαινόμενα για τον επιπολασμό δυσφαγίας στη ΣΚΠ. Μεθοδολογία: Συλλέχθηκαν μετρήσεις σπιρομέτρησης (VC, FVC, FEV1) από 113 άτομα με ΣΚΠ (69 γυναίκες και 44 άνδρες) με EDSS 0 - 9.5 (Mdn=4.0, IQR=4.5). Εξετάστηκε η λειτουργία κατάποσης τους με βιντεοακτινοσκόπηση και διαγνώστηκε δυσφαγία βάση της κλίμακας Dysphagia Outcome & Severity Scale (DOSS). Η νευρολογική και σωματική αναπηρία εκτιμήθηκε με την νευρολογική κλίμακα EDSS. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με ΣΚΠ στο σύνολο τους έχουν μειωμένη αναπνευστική λειτουργία ή λειτουργία στα κατώτερα επίπεδα της κανονικής λειτουργίας (Mdn = 70% - 82% του προβλεπόμενου). To 86% των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν με δυσφαγία, με την ομάδα των ατόμων με δυσφαγία να παρουσιάζει χαμηλότερη αναπνευστική λειτουργία. Στατιστικά σημαντική διαφορά βρέθηκε σε όλες τις αναπνευστικές μεταβλητές μεταξύ των δύο ομάδων, με και χωρίς δυσφαγία. Επιπλέον, παρουσιάζεται συσχέτιση της σοβαρότητας της αναπηρίας και της αναπνευστικής ικανότητας στους ασθενείς με ΣΚΠ, αφού όσο μεγαλώνει η αναπηρία στην κλίμακα EDSS υπάρχει μείωση στις τιμές των πνευμονικών όγκων FEV1, FVC και της πνευμονικής χωρητικότητας VC (rho = -0,66, p = <0.001). Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ύπαρξη αναπνευστικών προβλημάτων σε άτομα με ΣΚΠ ενισχύοντας έτσι την παρούσα βιβλιογραφία και περαιτέρω προσθέτουν πληροφορίες για την σχέση αναπνευστικής λειτουργίας και αναπηρίας στη ΣΚΠ με τη δυσφαγία.
Keywords: Σκλήρυνση κατά Πλάκας; Δυσφαγία; Ζωτική χωρητικότητα; Αναπνευστική λειτουργία; Σπιρομέτρηση; Multiple Sclerosis; Dysphagia; Vital capacity; Respiratory function; Spirometry