Εκτίμηση του κοινωνικού κόστους από τη χρήση αυτοκινήτων στις πόλεις της Κύπρου - Χαραλάμπους, Γεωργία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία παρέχει την εκτίμηση του κοινωνικού κόστους από τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων στις αστικές περιοχές της Κύπρου. Οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν με βάση την Ευρωπαϊκή μεθοδολογία και τα δεδομένα της τοπικής οδικής κυκλοφορίας. Το κοινωνικό κόστος περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από τα μέσα μεταφοράς όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, τα οδικά ατυχήματα, η ηχορύπανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η εκπομπή αερίων, οι κλιματικές αλλαγές καθώς και άλλες κοινωνικές επιδράσεις. Πέραν του κοινωνικού κόστους, υπάρχει ένα επιπλέον κόστος το ιδιωτικό το οποίο επωμίζεται ολοκληρωτικά ο χρήστης του οχήματος. Περιλαμβάνει το κόστος των καυσίμων και της συντήρησης του οχήματος. Με βάση τους υπολογισμούς που πραγματοποιήθηκαν το εξωτερικό κόστος κατά τις ώρες αιχμής μίας εργάσιμης μέρας είναι μέχρι και πέντε φορές μεγαλύτερο από ότι το ιδιωτικό. Το αποτέλεσμα αυτό συμπίπτει και με αποτελέσματα ερευνών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, που αποδεικνύουν πως η κυκλοφοριακή συμφόρηση καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού κοινωνικού κόστους. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση υπερβαίνει το ένα ευρώ ανά χιλιόμετρο κατά τη διάρκεια της αιχμής της κυκλοφορίας, το πρωί και το απόγευμα. Το υψηλό εξωτερικό κόστος αποτελεί την αιτία συζήτησης και ανεύρεσης πολιτικών με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και οικονομικών συνεπειών από τα μέσα μεταφοράς. Οι έντονες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων του κράτους με το σχεδιασμό δημόσιας πολιτικής έχουν μειώσει αρκετά το κοινωνικό κόστος έναντι παλαιότερων χρόνων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί από όλους ώστε να διορθωθεί αυτή η οικονομική και περιβαλλοντική αστοχία.
Keywords: Social cost; Public transport