Στυλ ηγεσίας, οργανωσιακή δέσμευση και εργασιακή ικανοποίηση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας της Κύπρου - Γρηγορίου, Ιωάννα (My University, 2023)
Η ηγεσία, η οργανωσιακή δέσμευση και η εργασιακή ικανοποίηση των εργαζόμενων, επηρεάζουν το περιβάλλον εργασίας και διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην τάση φυγής των ιατρών. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα, το 70% του πληθυσμού να στραφεί προς τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας, ζητώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή, λόγω των οικονομικών περιορισμών, έγιναν αποκοπές μισθών και επιδομάτων στο ιατρικό προσωπικό. Οι θέσεις των ιατρών, που αφυπηρετούσαν, λόγω μειωμένου προϋπολογισμού, δεν αναπληρώνονταν άμεσα και είχε παρατηρηθεί μείωση προσωπικού. Ταυτόχρονα, λόγω του συστήματος υγείας, που εφαρμοζόταν εκείνη την περίοδο, οι οποιεσδήποτε διοικητικές αποφάσεις έπρεπε να ληφθούν από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, προϋπόθεταν την έγκρισή τους από το Υπουργείο Υγείας. Ήταν μία γραφειοκρατική διαδικασία, πολλές φορές χρονοβόρα. Μέσα σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, ήταν σημαντικό να διερευνηθεί η αντίληψη για το στυλ ηγεσίας, την οργανωσιακή δέσμευση, την εργασιακή ικανοποίηση, καθώς και την τάση φυγής των ιατρών των Κρατικών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας της Κύπρου. Επιπρόσθετα, η μελέτη διεξήχθηκε σε μία κρίσιμη εποχή, στην οποία άρχιζε η αναμόρφωση του συστήματος υγείας, με την εισαγωγή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων. Η παρούσα μελέτη είναι καινοτόμα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ταυτόχρονα έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διεθνή βιβλιογραφία, κυρίως, λόγω του συνδυασμού των μεταβλητών που έχουν μελετηθεί. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι σημαντικά, διότι μπορεί να προσφέρουν πολλά στην αξιολόγηση της εφαρμογής των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από την 1η Ιουλίου 2020.
Keywords: Περιβάλλον εργασίας; Δημόσια Νοσηλευτήρια--Κύπρος; Κέντρα Υγείας--Κύπρος; Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη