Οφέλη που προκύπτουν από το πρόγραμμα "ATHENA" HORIZON 2020 Twinning στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με την χρήση της τηλεπισκόπησης - Χατζημιτσής, Διόφαντος; Αγαπίου, Άθως; Λυσάνδρου, Βασιλική; Νισαντζή, Αργυρώ; Χριστοφή, Ανδρέας; Τζουβάρας, Μάριος; Παπούτσα, Χριστιάνα; Μαμούρη, Ροδάνθη-Ελισάβετ; Μέττας, Χριστόδουλος; Ευαγόρου, Ευαγόρας; Θεμιστοκλέους, Κυριάκος; Lasaponara, Rosa; et al. (My University, 2017)
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι η ανάδειξη του οφέλουςπου προκύπτει με την συμμετοχή και τον συντονισμό στο έργου «ATHENA» Horizon 2020 Twinning από το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Ερευνητικό Κέντρο Ερατοσθένης). Το έργο «ATHENA» στοχεύει στη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας στον τομέα της Τηλεπισκόπησης για την Πολιτιστική Κληρονομιά μέσω της ανάπτυξης μιας βελτιωμένης βάσης γνώσεων και καινοτόμων μεθόδων. Το κέντρο αυτό θα δημιουργηθεί με βάση το υφιστάμενο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (CUT) σε συνεργασία με διεθνούς κύρους συνεργάτες, όπως το Ινστιτούτο Αρχαιολογικής και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Ιταλίας (IBAM-CNR) και το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR). Στα πλαίσια του έργου «ATHENA», πραγματοποιούνται μαθήματα κατάρτισης, εργαστήρια και άλλες δραστηριότητες που στόχο έχουν τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης για τη συγκέντρωση γνώσεων και εμπειρίας σε τοπικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, γίνεται εισαγωγή μεθοδολογιών τηλεπισκόπησης και χρησιμοποιούνται νέα συστήματα για την ανάπτυξη εφαρμογών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την χρήση της τηλεπισκόπησης επιτυγχάνεται η διατήρηση, η ανάλυση και η παρακολούθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και ο εντοπισμός νέων αρχαιολογικών χώρων.Τέλος, το έργο θα αναδείξει το Κέντρο διεθνώς, θα διευκολύνει μελλοντικές συνεργασίες μέσω ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ των εταίρων και θα αυξήσει την συμμετοχή σε διεθνείς συνέδρια.
Keywords: Τηλεπισκόπηση; Ερευνητικό πρόγραμμα ΑTHENA; Πολιτιστική κληρονομιά; Εκπαίδευση