Το λούνα πάρκ ως ετεροτοπία στη νεωτερικότητα : η περίπτωση του Τίβολι στην Κύπρο - Αγησιλάου, Μαρία (My University, 2026)
Η παρούσα διατριβή διερευνά το λούνα παρκ ως μια ιδιαίτερη χωρική μορφή της νεωτερικότητας, εστιάζοντας στην περίπτωση του λούνα παρκ «Τίβολι» στην Κύπρο. Μέσα από την έννοια της «ετεροτοπίας» του Michel Foucault και τη θεωρία της «κοινωνικής παραγωγής του χώρου» του Henri Lefebvre, η μελέτη εξετάζει πώς οι χώροι ψυχαγωγίας όπως τα λούνα παρκ λειτουργούν ως «άλλοι τόποι», οργανωμένοι με διαφορετική χωροχρονική λογική από εκείνη της καθημερινότητας. Το «Τίβολι» δεν προσεγγίζεται απλώς ως ένας χώρος διασκέδασης, αλλά ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η κανονικότητα της αστικής διασκέδασης συγκρούεται με το ιστορικό τραύμα. Η έρευνα εστιάζει στη βίαιη ανασηματοδότηση του χώρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, όταν το λούνα παρκ μετατράπηκε από χώρο διασκέδασης και συλλογικής χαράς σε σημείο συγκέντρωσης αιχμαλώτων και χώρο συλλογικού τραύματος. Μέσα από αυτή τη διπλή υπόσταση του Τίβολι, η διατριβή αναδεικνύει τις αντιφάσεις της νεωτερικής αντίληψης του χώρου και διερευνά τον τρόπο με τον οποίο μια ιστορική συγκυρία μπορεί να μετατρέψει και να ανατρέψει το κοινωνικό νόημα ενός τόπου.
Luna park as heterotopia : tha case of "Tiboli" in Cyprus
This thesis explores the amusement park as a distinct spatial manifestation of modernity, focusing on the case study of the "Tivoli" amusement park in Cyprus. Drawing on Michel Foucault's concept of "heterotopia" and Henri Lefebvre's theory of the "social production of space," the study examines how recreational spaces such as amusement parks function as "other spaces," organized according to a spatiotemporal logic that differs from that of everyday life. violent resignification of the site during the 1974 Turkish invasion, when the amusement park was transformed from a space of entertainment and collective joy into a detention centre for prisoners of war and a site of collective trauma. Through this dual nature of Tivoli, the thesis highlights the contradictions inherent in the modern perception of space, and it investigates the ways in which a historical juncture can transform and subvert the social meaning of a place.
Keywords: modernity; heterotopia; social production of space; "Tivoli" amusement park; collective memory