Dispersive liquid-liquid microextracion combined with high-performance liquid chromatography for determination ochratoxin A in beer - Σεργίου, Ευστράτιος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η ωχρατοξίνη Α παράγεται κυρίως από δύο γένη μυκήτων Aspergillus και Penicillium. Η ωχρατοξίνη Α συναντάται σε πλήθος τροφίμων όπως δημητριακά, σταφύλια, χυμό σταφυλιού, όσπρια, μπίρα, καρύδια, κακάο και κρασί. Η παρουσία της ωχρατοξίνης Α σε τρόφιμα καλό συνίσταται να ελέγχεται λόγω της τοξικότητάς της. Γενικά, για τον προσδιορισμό της ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα χρησιμοποιούνται μέθοδοι εκχύλισης που να αυξάνουν την προσυγκέντρωση της προσδιοριζόμενης ουσίας. Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η ανάπτυξη μικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρού (DLLME) σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) για τον προσδιορισμό της. της ωχρατοξίνης Α σε μπίρα. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη της μεθοδολογίας DLLME αρχικά αναζητήθηκαν οι βέλτιστοι διαλύτες διασποράς και εκχύλισης. Ως διαλύτες εκχύλισης αξιολογήθηκαν το χλωροφόρμιο, το διχλωρομεθάνιο και το βρωμοβενζόλιο ενώ ως διαλύτες διασποράς η μεθανόλη, η ακετόνη και το ακετονιτρίλιο. Ακολούθως μελετήθηκαν και οι βέλτιστοι όγκοι τους για να επιτευχθεί η μέγιστη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α από δείγμα μπίρας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη ανάκτηση της ωχρατοξίνης Α επιτεύχθηκε με την χρήση 200μL χλωροφορμίου ως διαλύτη εκχύλισης και 500μL ακετόνης ως διαλύτη διασποράς. Μετέπειτα, με την βελτιστοποιημένη μέθοδο προσδιορίστηκε η ωχρατοξίνης Α σε μπίρες, που κυκλοφορούν στην Κυπριακή αγορά. Η ωχρατοξίνη Α βρέθηκε στο 19,4% των αναλυθέντων μπιρών και σε συγκεντρώσεις μέχρι 0,5 ng mL-1, οι οποίες δεν υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο των 2 ng mL-1. Συνοψίζοντας, η παρούσα μεθοδολογία DLLME σε συνδυασμό με την υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως (HPLC) αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ποσοτικοποίηση της ωχρατοξίνης Α στην μπίρα. Η προτεινόμενη μεθοδολογία είναι απλή, γρήγορη, χαμηλού κόστους και δεν απαιτεί εξειδικευμένη οργανολογία.
Keywords: Ωχρατοξίνη Α; Υγρή χρωματογραφία υψηλής αποδόσεως; Μυκοτοξίνη; Μικρο-εκχύλιση διασποράς υγρού-υγρού; Μπίρα; Ochratoxin A; High performance liquid chromatography; Mycotoxin; Dispersive liquid liquid micro-extraction; Beer