Επίδραση ποιότητας εσωτερικού αέρα σε εκθέματα μουσείων: Μελέτη επίδρασης μικροβιακού φορτίου και φυσικοχημικών παραμέτρων και προτάσεις βελτίωσης - Νικόλας, Μιχαήλ (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή εκπονήθηκε στον τομέα μικροβιολογίας του εργαστήριου περιβαλλοντικής κατάλυσης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Κώστα Ν. Κώστα. Αντικείμενο μελέτης της διατριβής ήταν ο ταυτόχρονος ποσοτικός προσδιορισμός μικροοργανισμών σε πίνακες ζωγραφικής και στον αέρα στο εσωτερικό περιβάλλον της Δημοτικής Πινακοθήκης Λεμεσού. Η διατριβή αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, το θεωρητικό υπόβαθρο, το πειραματικό μέρος, την παρουσίαση και συζήτηση αποτελεσμάτων και τέλος τα συμπεράσματα. Στο θεωρητικό αναδεικνύεται μέσω βιβλιογραφικής έρευνας το πρόβλημα της ρύπανσης του αέρα εσωτερικών χώρων από χημικής και μικροβιολογικής άποψης. Αναφέρονται λεπτομερώς το πώς η ρύπανση του αέρα μπορεί να επηρεάζει τον άνθρωπο και εισάγεται το πρόβλημα της επίδρασης της στα διάφορα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς που φυλάσσονται στα μουσεία. Η μελέτη επικεντρώνεται στον ποσοτικό προσδιορισμό μικροοργανισμών στον εσωτερικό αέρα και στην αλλοίωση πινάκων λόγω των μικροβιολογικών επιδράσεων. Στο τέλος του κεφαλαίου αυτού γίνεται αναφορά σε διάφορες μικροβιολογικές τεχνικές, κάποιες από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν στην πειραματική διαδικασία. Το δεύτερο κεφαλαίο της διατριβής είναι το πειραματικό μέρος. Στο κεφάλαιο αυτό αναφέρεται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για τις μικροβιολογικές μετρήσεις καθώς επίσης και τις φυσικοχημικές παραμέτρους όπως η υγρασία, διοξείδιο του άνθρακα, σωματίδια κ.α. Καταγράφονται επίσης τα υλικά και τα υποστρώματα που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Περιγράφεται ακόμη ο τρόπος δειγματοληψίας των μικροοργανισμών από τον αέρα και τον πίνακα ζωγραφικής, ο τρόπος εμβολιασμού και επώασης τους καθώς και ο τρόπος υπολογισμού του μικροβιακού φορτίου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αξιολογούνται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις πειραματικές μετρήσεις. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω γραφικών παραστάσεων αλλά και στατιστικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων. ii Στο τελευταίο κεφάλαιο εξάγονται και παρατίθενται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την μεταπτυχιακή διατριβή και προτείνονται εισηγήσεις για βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικών χώρων της Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Λεμεσού.
Keywords: Μουσείο; Αέρας εσωτερικών χώρων; Αιωρούμενα σωματίδια; Μικροβιακό φορτίο; Πίνακες ζωγραφικής