Ανάπτυξη δεικτών ποιότητας εδάφους - Μαρκουλλή, Μαρία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Το έδαφος είναι ένα σημαντικό συστατικό των χερσαίων οικοσυστημάτων, διότι διατηρεί τα αποθέματα θρεπτικών υλών, υποστηρίζει πολλές βιολογικές διεργασίες και φίλτρα, και μπορεί να κρατά και να μετατρέπει τους ρύπους μειώνοντας την τοξική δράση τους. Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών η μεγιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής και η ανάπτυξη των σύγχρονων γεωργικών συστημάτων με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες επέφεραν τεράστιες συνέπειες στην ποιότητα του εδάφους. Λόγω της συνεχούς αλλαγής του κλίματος, τον ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων συστημάτων παραγωγής π.χ ξυλείας και άλλων παραγόντων και των διάφορων αυτών πρακτικών διαχείρισης τα επόμενα χρόνια οι συνέπειες που προέρχονται από τις πιέσεις και τις εσωτερικές λειτουργίες στο έδαφος θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο προκαλώντας διάφορες μεταβολές στις φυσικές, χημικές και βιολογικές του ιδιότητες. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι ο ρυθμός εδαφικής απώλειας θα είναι πολύ πιο γρηγορότερος από τον ρυθμό σχηματισμού του εδάφους. Για το σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά βιώσιμα συστήματα διαχείρισης των εδαφών έτσι ώστε να ενισχύουν την οικολογική λειτουργία τους αντί αυτών που προωθούν την επιδείνωση τους. Ως απάντηση στις αυξανόμενες ανάγκες βελτίωσης και ελέγχου των εδαφών χρησιμοποιούνται σήμερα οι δείκτες εδαφικής ποιότητας. Οι δείκτες αυτοί χαρακτηρίζονται από την πολυπλοκότητα τους δηλαδή την απαίτηση μέτρησης μεγάλου αριθμού εδαφικών ιδιοτήτων στη χρήση τους και από τον τρόπο σύγκρισης τους με άλλους δείκτες. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η αναφορά στους κατάλληλους δείκτες ποιότητας του εδάφους για τα διάφορα είδη εδαφών που υπάρχουν στην Κύπρο με σκοπό την καλύτερη και ορθολογικότερη αξιολόγηση του εδάφους συμφώνα με διάφορες βιβλιογραφίες. Ένα από τα πιο βασικά κριτήρια για την επιλογή των κατάλληλων δεικτών ποιότητας του εδάφους είναι η απλή και εύκολη χρήση τους και ο γρήγορος προσδιορισμός τους. Η επιλογή των δεικτών αυτών που γίνονται στην παρούσα πτυχιακή εργασία σύμφωνα με τις διάφορες βιβλιογραφίες είναι πολύ σημαντική για την συνεισφορά της στις μελλοντικές έρευνες που θα γίνουν στην Κύπρο όσον αφορά την ποιότητα του εδάφους.
Keywords: Έδαφος; Οικοσύστημα; Αγροτική παραγωγή; Δείκτες εδαφικής ποιότητας