Ανάπτυξη Ενιαίων Καταλόγων στην Κύπρο: χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα - Ζέρβας, Μάριος; Βεράνης, Γιώργος; Νικολάου, Δημήτρης; Σκιτίνη, Πάνη; Αριστείδου, Βαρβάρα; Νικολάου, Αντωνία; Κύπρου, Χριστιάνα (My University, 2021)
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας, η έλλειψη οικονομικών πόρων καθώς επίσης οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στον τομέα της βιβλιοθηκονομίας, οδήγησαν σε συλλογικές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των βιβλιοθηκών της Κύπρου για την υποστήριξη και τη συνεκμετάλλευση των υπηρεσιών τους. Αποτέλεσμα των συνεργατικών προσπαθειών είναι η ανάπτυξη των ενιαίων καταλόγων που αφορούν διάφορους τύπους βιβλιοθηκών. Βασική επιδίωξη της δημιουργίας ενιαίων καταλόγων είναι η εξυπηρέτηση των χρηστών με γρήγορο, άμεσο, ταυτόχρονο και αξιόπιστο τρόπο παρέχοντάς τους τη δυνατότητα αναζήτησης και ανάκτησης υλικού σε μεγαλύτερο εύρος συλλογών, αλλά και απόκτησης του υλικού μέσω διαδανεισμού. Επιπλέον με τη δημιουργία και τη χρήση των ενιαίων καταλόγων επιτυγχάνεται η υιοθέτηση κοινών κανόνων καταλογογράφησης και η δημιουργία μιας μόνο πρωτότυπης εγγραφής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ομοιομορφία σε καταλόγους διαφορετικών βιβλιοθηκών. Σημαντικό πλεονέκτημα για τις βιβλιοθήκες είναι η εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων, αφού κάθε βιβλίο καταλογογραφείται μία φορά και η εγγραφή αξιοποιείται από όλες τις βιβλιοθήκες που το αποκτούν. Η συνεργασία ανάμεσα σε σημαντικούς υποστηρικτικούς οργανισμούς στην Κύπρο, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της κεντρικής ομάδας διαχείρισης από βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την διαχείριση των καταλόγων και την ένταξη των νέων βιβλιοθηκών σε αυτούς, με τη χρήση του λογισμικού ανοικτού κώδικα KOHA. Ο Ενιαίος Κατάλογος Κυπριακών Σχολικών Βιβλιοθηκών δημιουργήθηκε με την συνεργασία της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες-Κυπριακή Βιβλιοθήκη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΥΠΠΑΝ). Ο κατάλογος αυτός μετρά 5 χρόνια ύπαρξης. Μετά την επιτυχή δημιουργία του πιο πάνω ενιαίου καταλόγου, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες-Κυπριακή Βιβλιοθήκη του ΥΠΠΑΝ αποφάσισαν στα μέσα του 2020 όπως προχωρήσουν και στην δημιουργία Ενιαίου Καταλόγου Κυπριακών Κρατικών Βιβλιοθηκών. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να εξηγήσει την πορεία δημιουργίας και εξέλιξης των ενιαίων καταλόγων που δημιουργήθηκαν στην Κύπρο για σκοπούς συλλογικότητας και αναβάθμισης των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών που εντάχθηκαν σε αυτούς. H παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των εμπειριών τόσο της κεντρικής ομάδας διαχείρισης αλλά και οι εμπειρίες των συνεργαζόμενων μελών, θα αποτελέσουν το έναυσμα για νέες δράσεις σε σχέση με τους υφιστάμενους καταλόγους, αλλά παράλληλα θα ενισχύσουν και θα προωθήσουν την δημιουργία νέων.
Keywords: Ενιαίος Κατάλογος; Πληροφοριακή Παιδεία; Σχολική Βιβλιοθήκη; Κρατική Βιβλιοθήκη; Koha; Κοινωνική Προσφορά