Δημιουργία πρωτότυπου εφαρμογής για τα λεωφορεία της Κύπρου - Παλάοντας, Αντώνης Αλέξανδρος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή εφαρμοσμένων Τεχνων και Επικοινωνίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες λεωφορείων σε τοπικό επίπεδο ποικίλουν. Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι η εξεύρεση των στάσεων των λεωφορείων και οι ώρες προσέλευσης τους σε αυτές, τα οποία δυσκολεύουν ή ακόμα εκνευρίζουν τους χρήστες. Με βάση τα υπάρχοντα προβλήματα δημιουργήθηκε η ανάγκη για μια εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει τον χρήστη στην αναζήτηση και εύρεση των πληροφοριών αυτών, έτσι ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία και ο εκνευρισμός. Η εργασία αυτή έχει σαν στόχο την έρευνα και την παρουσίαση συγκεκριμένων προβλημάτων που υπάρχουν στα λεωφορεία της Κύπρου καθώς και την δημιουργία πρωτότυπης διαδικτυακής εφαρμογής η οποία να εισηγείται τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Μέσω έρευνας δράσης, η οποία περιλάμβανε διεξαγωγή ερωτηματολογίων και σύνταξη συνεντεύξεων με διάφορους χρήστες λεωφορείων, βρέθηκαν και αναλύθηκαν τα προβλήματα αυτά, με σκοπό να συσταθούν κατευθυντήριες γραμμές βάση των οποίων σχεδιάστηκε το πρωτότυπο της διαδικτυακής εφαρμογής, έτσι ώστε να αξιολογηθεί κατά πόσο παρέχει λύσεις σε αυτά. Στην συνέχεια, με μεθόδους ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού, δημιουργήθηκε, αξιολογήθηκε από χρήστες - με βάση την ευχρηστία - και βελτιστοποιήθηκε ένα σχεδιαστικό πρωτότυπο ως πρόταση για ολοκληρωμένη εφαρμογή. Το πρωτότυπο αυτό αναπτύχθηκε με την χρήση της γλώσσας HTML5 και CSS3, το οποίο πέρασε επίσης από αξιολόγηση και αργότερα διαφοροποίηση με βάση την ανατροφοδότηση και τις απαιτήσεις τους. Με την αξιολόγηση του πρωτοτύπου αυτού, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή καθίσταται πάρα πολύ χρήσιμη στους χρήστες λεωφορείου, λόγω του ότι τους διευκολύνει εξαιρετικά στην αναζήτηση και εξεύρεση των πληροφοριών, που είναι σημαντικές σε σχέση με τις ήδη προ-υπάρχουσες υπηρεσίες πληροφόρησης.
Keywords: Ανταποκρινόμενος σχεδιασμός; Εφαρμογές επίγνωσης πλαισίου; HTML5; CSS3; Ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός; Responsive design; Context aware applications; HTML5; CSS3; Human-centered design