Γνώσεις και στάσεις νοσηλευτών προς τους φορείς με σύνδρομο επίκτητης ανοσοεπάρκειας (AIDS) - Δημήτρη, Αλέξης (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι η εξέλιξη στον τομέα της υγείας ακολουθεί ταχύτατους ρυθμούς και ιδιαίτερα με την εμφάνιση καινοτόμων θεραπειών και την ανακάλυψη καινούργιων φαρμακευτικών αγωγών. Στην περίπτωση όμως του ιού HIV/AIDS ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατή η εμφάνιση κάποιας ολιστικής θεραπείας με επακόλουθο την αύξηση μεν του αριθμού των νοσούντων αλλά και την επιβίωση τους για περισσότερα χρόνια. Σκοπός: σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν ο εντοπισμός των στάσεων και γνώσεων των επαγγελματιών υγείας – νοσηλευτών απέναντι σε άτομα που φέρουν τον ιό της επίκτητης ανοσοανεπάρκειας HIV/AIDS. Υλικό και Μέθοδος: χρησιμοποιήθηκαν δημοσιευμένες ερευνητικές μελέτες και πρόσφατα επιστημονικά άρθρα, αλλά και επιστημονικά βιβλία. Η αναζήτηση έγινε με την βοήθεια των ηλεκτρονικών βάσεων PUBMED, CINAHLκαι ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗ. Αποτελέσματα: μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση κατέστη φανερό πως μεγάλο ποσοστό των νοσηλευτών δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις με αποτέλεσμα να μην επιθυμούν να εργαστούν με ασθενείς που φέρουν το ιό. Το γεγονός αυτό συμβάλλει δυσμενώς στην εξασφάλιση ποιοτικής περίθαλψης των ασθενών. Συμπεράσματα: οι ελλιπείς γνώσεις και η αρνητική στάση των νοσηλευτών απέναντι στην αντιμετώπιση ατόμων με HIV/AIDS έχουν ως αντίκτυπο τη μη εξασφάλιση μιας ποιοτικής φροντίδας των ασθενών. Η κατάλληλη κατάρτιση των νοσηλευτών μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα θα συμβάλει τόσο στην απόκτηση επαρκών γνώσεων όσο και στη διαμόρφωση θετικής αντιμετώπισης τέτοιας φύσης ασθενών.
Keywords: Γνώσεις; Στάσεις; Πεποιθήσεις; Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας; Νοσηλευτές