Επίδραση των κλιματικών αλλαγών και συνθηκών στις κατασκευές - Πρινιωτάκης, Χρίστος (My University, 2023)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται ανάλυση του θέματος επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στις κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχή επεξηγούνται οι κύριοι ορισμοί του παρόν θέματος, όπως είναι το κλίμα, η θερμοκρασία, η κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και το τι ορίζεται ακραίο κλιματικό φαινόμενο. Ακολούθως, αναφέρονται οι διάφορες επιπτώσεις και συνέπιες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή σε όλους τους τομείς, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η παρούσα πτυχιακή εργασία κάνει λόγο για την κλιματική αλλαγή όχι μόνο στα πλαίσια της Κύπρου, αλλά αναφέρεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Αφρική. Μετέπειτα, αφότου ολοκληρωθεί η αναφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, δίδεται περισσότερη έμφαση του φαινομένου στην Κύπρο, δίδοντας και αναφέροντας μερικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν συμβεί καταγράφοντας παράλληλα τις ζημιές που έχουν προκαλέσει. Σε μεταγενέστερο σημείο της τεχνικής έκθεσης, αναφέρονται οι τρόποι με τους οποίους τα δομικά υλικά των κατασκευών φθείρονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται με κάθε λεπτομέρεια οι τρόποι δημιουργίας υγρασίας αλλά και μεταφοράς θερμότητας σε ένα κτήριο. Στην συνέχεια, παρουσιάζεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλείστες παραλίες της Κύπρου, αυτό της διάβρωσης των ακτογραμμών. Οδεύοντας προς το τέλος, η παρούσα πτυχιακή έκθεση δίδει ιδιαίτερη σημασία στον σωστό και αποτελεσματικό βιοκλιματικό σχεδιασμό ενός κτηρίου ο οποίος με τις τεχνικές και τις μεθόδους που αναγράφονται, κρίνεται αναγκαίος για την βιωσιμότητα και την πρακτικότητα των σύγχρονων κατασκευών. Κλείνοντας, αναφέρονται μερικοί από τους τρόπους αλλά και τα δομικά υλικά τα οποία είναι απαραίτητο να υπάρχουν στις σύγχρονες κατασκευές έτσι ώστε να διακατέχονται από υψηλά θερμομονωτικά και υγρομονωτικά χαρακτηριστικά.
Keywords: κλιματική αλλαγή; βροχόπτωση; θερμοκρασία; φθορά; δομικά υλικά; βιοκλιματικός σχεδιασμός; climate change; precipitation; temperature; deterioration; building materials; bioclimatic design