Κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οι επιπτώσεις που έχει στο νεογνό - Σαββίδου, Μαρία (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Στις μέρες μας, όπως είναι γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρόλο που γνωρίζει πως η πράξη αυτή μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα τόσο στην ίδια όσο και στο νεογνό της. Σκοπός της μελέτης αυτής, είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων που έχει το κάπνισμα κατά την κύηση στην υγεία και ανάπτυξη των νεογνών. Μέθοδος: Πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της διεθνού βιβλιογραφίας στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmed/ Medline, Cinahl και Google Scolar. Η αναζήτηση αυτή αφορούσε την περίοδο από το 2015 μέχρι και σήμερα. Για την ανεύρεση των άρθρων επιλέχθηκαν οι λέξεις κλειδιά «smoking during pregnancy», «side effects», «infants», «tobacco» με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας την εντολή AND. Τα κριτήρια επιλογής ήταν η Αγγλική γλώσσα, πρόσβαση σε ολόκληρο το κείμενο, ικανοποιητικό δείγμα και να απαντούν στο σκοπό της μελέτης αυτής. Αποτελέσματα: Στην ανασκόπηση αυτή συμπεριλήφθηκαν συνολικά 8 έρευνες. Οι 5 αφορούσαν την μειώση του σωματικού βάρους και μερικές από αυτές και την ανάπτυξη του εμβρύου. Το βάρος γέννησης του νεογνού φάνηκε πως μειωνόταν ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καταναλώνονταν από την μητέρα, όπως επίσης και η μετέπειτα ανάπτυξή του. Επίσης, 2 μελέτες αφορούσαν την ανάπτυξη βρογχιολίτιδας όπου η μια έδειξε πως σχετίζεται το κάπνισμα σε μεγάλο βαθμό ενώ η άλλη δεν βρήκε στατιστικά σημαντική διαφορά. Τέλος, φαίνεται πως επηρεάζεται και η γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη του νεογνού καθώς και η φυσιολογία του στρες. Συμπέρασμα: Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται πως έχει αρκετές επιδράσεις και επιπτώσεις στο νεογνό σε αρκετούς τομείς.
Keywords: Καπνός; Κάπνισμα κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Νεογνά; Επιπτώσεις; Tobacco; Smoking during pregnancy; Infants; Side effects