Μελέτη της χρήσης βασικών εκφράσεων και γλώσσας σώματος ανθρώπου στο animation - Κουσκουλλή, Ελένη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η ακόλουθη έρευνα στοχεύει στην εύρεση βασικών εκφράσεων προσώπου, ανθρώπινων συμπεριφορών και αντίστοιχης γλώσσας σώματος ανά συμπεριφορά. Επίσης, ερευνά κατά πόσο οι ποιο πάνω έννοιες είναι κατανοητές από τον άνθρωπο παρακολουθώντας μια ταινία μικρού μήκους animation. Στα αρχικά στάδια της εργασίας πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα με ποσοτική ανάλυση περιεχομένου σε διαφημίσεις συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Αυτό είχε ως σκοπό την ανάδειξη της επικρατέστερης μεθόδου/ προγράμματος δημιουργίας των διαφημίσεων. Έπειτα έγινε ποιοτική έρευνα με εις βάθος διερεύνηση της γλώσσας σώματος, εκφράσεων προσώπου και ανθρωπίνων συμπεριφορών. Μέσα από τα ποιοτικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από βιβλία, ταινίες και βίντεο, δημιουργήθηκαν σκίτσα, μικρά σενάρια και μικρού μήκους ταινία animation. Η ταινία αυτή αντικατοπτρίζει τις τέσσερις συμπεριφορές ανάλογα με τις εκφράσεις και την γλώσσας σώματος της καθεμιάς. Από την παρακολούθηση της μικρού μήκους ταινίας που δημιουργήθηκε, διεκπεραιώθηκε ποσοτική έρευνα συλλέγοντας ποσοτικά δεδομένα μέσω ερωτηματολογίων, με σκοπό τον καθορισμό του βαθμού κατανόησης των ανθρώπινων συμπεριφορών στους εικονογραφημένους χαρακτήρες. Εν κατακλείδι τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι, όταν οι χαρακτήρες σε animation κάνουν τις κινήσεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικές συμπεριφορές, ο άνθρωπος έχει την δυνατότητα να κατανοήσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές, την γλώσσα σώματος και τις εκφράσεις προσώπου που παρουσιάζονται. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι σημαντικά για την ανάπτυξη εικονογραφήσεων και κινουμένων σχεδίων, όπου οι χαρακτήρες θα πρέπει να μεταφέρουν στον θεατή πληροφορίες σχετικά με τον τύπο συμπεριφοράς τους.
Keywords: Animation; Βασικές εκφράσεις προσώπου; Ανθρώπινη συμπεριφορά; Γλώσσα σώματος; Εικονογραφημένοι χαρακτήρες