H γεύση του έθνους μέσω των γραφιστικών αναπαραστάσεων της Θεάς Αφροδίτης σε κυπριακά εδέσματα - Stylianou, Stephanie; Zantides, Evripides (My University, 2016)
Η Αφροδίτη της Κύπρου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής εθνικής ταυτότητας σε τοπική αλλά και παγκόσμια κλίμακα. Το νησί της Κύπρου χαρακτηρίζεται ως «το νησί της Αφροδίτης» με αποτέλεσμα το σύμβολο της να υιοθετείται μέχρι και σήμερα ως σημείο πολιτισμικής ταύτισης με την Κύπρο. Η χρήση της Αφροδίτης εντοπίζεται πολύμορφη αφού προβάλλεται είτε ως κρατικό σύμβολο, είτε ως μέσο διαφήμισης τουριστικών και εμπορικών προϊόντων, είτε ακόμα ως μούσα καλλιτεχνών. Παράλληλα, η απεικόνιση της, χρησιμοποιείται συμβολικά και από εξωτερικούς φορείς με ειρωνικές ή σατυρικές στοχεύσεις για θέματα που αναφέρονται κυρίως σε κοινωνικό-πολιτικές καταστάσεις στην Κύπρο. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να εντοπίσει συγκεκριμένες αναπαραστάσεις της Αφροδίτης, από τον τομέα των τοπικών εδεσμάτων, με άξονα την παρουσία της σε θέματα γεύσης και την προώθηση τους ως εθνικά προϊόντα. Οι αναπαραστάσεις αυτές θα ερμηνευτούν μέσω σημειωτικής ανάλυσης, σε σχέση με κοινωνικό-ιστορικά γεγονότα που χαρακτηρίζουν την εκάστοτε περίοδο. Η έρευνα στηρίζεται στο θεωρητικό πλαίσιο του κοινότοπου εθνισμού, δηλαδή την καλλιέργεια του εθνισμού και της συλλογικότητας μέσα από σημεία της καθημερινότητας, έχοντας ως αποτέλεσμα την εδραίωση του μη συνειδητού εθνισμού ως status quo. Η καινοτομία της έρευνας απορρέει από το γεγονός ότι οι αναπαραστάσεις της Αφροδίτης θα αναλυθούν συνδυάζοντας το θεωρητικό πλαίσιο του κοινότοπου εθνισμού, της σημειωτικής, καθώς, και της οπτικής επικοινωνίας – θεωρίες οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε προγενέστερες μελέτες με αναφορά την Αφροδίτη.
Keywords: Αφροδίτη; Κρατικό σύμβολο; Τοπικά εδέσματα