Οι αλλαγές που προκάλεσε ο μινιμαλισμός στο χώρο της τέχνης, στη ζωγραφική και την γλυπτική - Ναθαναήλ, Δέσποινα (Department of Fine Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζονται οι αλλαγές που προκάλεσε ο μινιμαλισμός στον χώρο της τέχνης και πιο συγκεκριμένα στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Η εργασία αυτή αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια ανασκόπηση στο τι πρέσβευε ο μινιμαλισμός στην τέχνη, τα γενικά χαρακτηριστικά του και τα καινούργια στοιχεία που ένταξε στο χώρο της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Στη συνέχεια, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται καλλιτέχνες που στήριξαν αυτή την καινούργια ιδέα του μινιμαλισμού, με εξέταση του έργου τους. Αναφέρονται, τόσο καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν περισσότερο με τις τρισδιάστατες κατασκευές, όπως ο Carl Andre, ο Dan Flavin, ο Donald Judd, ο Tony Smith και ο Robert Morris, όσο και καλλιτέχνες που εστίασαν κυρίως στη ζωγραφική, όπως ο Frank Stella και η Agnes Martin. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια παρουσίαση των καταγωγών του μινιμαλισμού αφού οι μινιμαλιστές καλλιτέχνες δεν ξεκίνησαν να παράγουν έργα χωρίς κάποια μελέτη, αλλά υπήρξαν μια ομάδα καλλιτεχνών που είχε μελετήσει σε βάθος προηγούμενες γενιές καλλιτεχνών και τα αντίστοιχα κινήματά τους. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται κριτικές που απέσπασε το έργο των μινιμαλιστών, τόσο κατά την είσοδό τους στο χώρο των τεχνών όσο και στη μετέπειτα πορεία τους. Παρουσιάζοντας τα έργα τους σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, οι καλλιτέχνες αυτοί έδωσαν αφορμή για συζητήσεις και θεωρίες που περιστρέφονται γύρω από το μινιμαλισμό.
Keywords: Μινιμαλισμός; Τέχνη; Ζωγραφική; Γλυπτική; Τρισδιάστατες κατασκευές; Minimalism; Art; Painting; Sculpture; Threedimensional constructions