Παιδική πορνογραφία : η περίπτωση της Κύπρου, τα κρούσματα, η προστασία των θυμάτων και ο ρόλος των αρμόδιων φορέων - Αγαπίου, Στέλλα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Το δοκίμιο που ακολουθεί, αποτελεί μια θεωρητική προσέγγιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και συγκεκριμένα της διαδικτυακής παιδικής πορνογραφίας.Γνωρίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο, η ύπαρξη εγκληματικότητας μέσα στο διαδίκτυο είναι φυσικό επακόλουθο.Μέσα από μια θεωρητική προσέγγιση του προβλήματος θα αναδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με τα Κυπριακά δεδομένα.Από την μελέτη του προβλήματος προκύπτουν αρκετά ερωτήματα, τα οποία αναφέρονται πιο κάτω, στα οποία δίνονται απαντήσεις μέσα από την ερευνητική διαδικασία που ακολούθησα.Εκτός από τα τελικά συμπεράσματα προτείνω κάποιους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό και την εξάλειψη του φαινομένου.Οι λύσεις αυτές είναι καθαρά θεωρητικές και έχουν ως βάση την Κύπρο, προσαρμόζοντας την λύση στις ανάγκες και ιδιομορφίες της Κύπρου.Επίσης συμπεριλαμβάνεται μια γενική θεωρητική αναφορά στις ορολογίες της εγκληματολογίας, του ηλεκτρονικού εγκλήματος, στον ορισμό και τους τρόπους προσέγγισης της παιδικής πορνογραφίας καθώς επίσης και στους άμεσα εμπλεκόμενους.Υπάρχει επίσης αναφορά και διαχωρισμός των εννοιών που οι περισσότεροι μπερδεύουν όπως παιδόφιλος με παιδεραστή, σεξουαλική κακοποίηση με παιδεραστία, εκμετάλλευση με κακοποίηση παιδιών κτλ.Στην συνέχεια αναφέρομαι σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, παραδείγματα από άλλες χώρες, ιστορική αναδρομή στην παιδική πορνογραφία (πως ξεκίνησε, ποιοι οι παράγοντες ανάπτυξής της κτλ), περιπτώσεις χωρών με στατιστικά στοιχεία που δείχνουν την πορεία της παιδικής πορνογραφίας, τα μέτρα που κατά καιρούς εφάρμοζαν κυβερνήσεις για να ελαχιστοποιήσουν το φαινόμενο αυτό, την παγκόσμια βιομηχανία που στήθηκε γύρω από την παιδική πορνογραφία και τους λόγους που είναι μια από τις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες που στήθηκαν ποτέ.Επίσης υπάρχει και αναφορά σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας όπως αυτά αναδείχτηκαν μέσα από εφημερίδες, έντυπες και διαδικτυακές.Ακόμη με βάση άρθρα από ειδικούς ψυχολόγους, περιγράφω τα διάφορα «προφίλ» που δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από την παιδική πορνογραφία όπως οι παιδόφιλοι, οι παιδεραστές, οι εκμεταλλευτές όπως επίσης και το child erotica (παιδικό υλικό προς σεξουαλική εκμετάλλευση, όχι απαραίτητα γυμνό) όπως αναφέρεται σε αρκετά επιστημονικά άρθρα [2,3,4,5].Επίσης αναφέρονται νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά καιρούς αλλά και περιπτώσεις στις οποίες οι παιδόφιλοι/παιδεραστές κατάφεραν να βρουν πτυχές ώστε να παραβιάσουν τους κανόνες αυτούς χωρίς να διώκονται ποινικά.Το θεωρητικό μου κομμάτι όσον αφορά τα νομοθετικά πλαίσια και την ανάλυση άρθρων τελειώνει με την αναφορά περιπτώσεων ανά το παγκόσμιο για να συγκριθούν αργότερα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη δική μου έρευνα στην Κύπρο.Ο 21ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας των αλλαγών και της εξέλιξης.Οι επιστήμονες και οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την κοινωνία μας ως κοινωνία της πληροφορίας.Μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από πληθώρα πληροφοριών και την ανάπτυξη που επιφέρουν αυτές σε όλους τους τομείς μιας κοινωνίας.Σύμφωνα με τον Frank Webster, οι αλλαγές που έγιναν μπορούν να διαπιστωθούν μέσα από την ανάλυση των 5 ορισμών που χαρακτηρίζουν την κοινωνία της πληροφορίας: την τεχνολογία, την οικονομία, τον επαγγελματικό τομέα, τις χωρικές αλλαγές και την κουλτούρα [1].Η τεχνολογία και η ανάπτυξή της αποτελούν πρακτικά τον τομέα ο οποίος έπαιξε τον σημαντικότερο ρόλο στην διαμόρφωση και την αλλαγή της κοινωνίας μέχρι σήμερα.Οι τεχνολογικές αλλαγές και τα επιτεύγματα των επιστημών είναι οι χειροπιαστές αποδείξεις που μας δείχνουν τις αλλαγές.Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση όπως ο τομέας της κουλτούρας ή της οικονομίας, διότι οι αλλαγές είναι εμφανείς και αναμφισβήτητες.Η κοινωνία της πληροφορίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία, είναι η υλοποίηση την ιδέας-κλειδί όσον αφορά την επεξεργασία, την αποθήκευση και την μετάδοση πληροφοριών [1], Τα κοινωνικά δίκτυα και οι εφαρμογές τύπου web 2.0 καθώς και εφαρμογές αυτοματοποίησης διαδικασιών είναι αποδείξεις πως έχουμε περάσει σε μια εποχή που όλα είναι ευκολότερα.Με την εμφάνιση του διαδικτύου όλα πέρασαν από την αναλογική τους μορφή στην ψηφιακή και κατά συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό της καθημερινής ζωής των ανθρώπων μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο.Η εγκληματικότητα είναι ένα κομμάτι από την κοινωνία το οποίο αναφέρεται σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές που οδηγούν στην παραβατικότητα, κόντρα στους νόμους και τους κανονισμούς μια κοινωνίας με αποτέλεσμα να διώκονται από τις αρχές.Στην περίπτωση του διαδικτύου, εφόσον ολόκληρη η κοινωνία έχει ενταχθεί στο διαδικτυακό χώρο, είναι αναπόφευκτο να μεταφερθεί και η εγκληματικότητα εκεί.Φυσικά όπως κάθε μορφή παραβατικότητας έτσι και το διαδικτυακό έγκλημα διώκεται ποινικά.
Keywords: Child abuse; Cybercrime; Κακοποίηση παιδιού; Ηλεκτρονικό έγκλημα