Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού. Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη - Ματρακούκα, Ελεάνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Το θέμα της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού απασχολεί πολλούς επαγγελματίες υγείας αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς παγκοσμίως. Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα κακοήθεια στις γυναίκες και την κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό παγκοσμίως. Φαίνεται ότι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη παίζουν μεγάλο ρόλο ως προς την έγκαιρη ανίχνευση και την καλύτερη πρόγνωση του καρκίνου του μαστού. Σκοπός: να εξετάσει την αποτελεσματικότητα των πρωτογενών και δευτερογενών μέσων πρόληψης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μια συστηματική ανασκόπηση. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση ερευνητικών μελετών σε διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία με θέμα την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Η αναζήτηση έγινε μέσω αξιόπιστων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων CINAHL, PUBMED και GOOGLESCHOLAR την χρονική περίοδο 2015 μέχρι 2020. Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Για αύξηση την εγκυρότητας και της αξιοπιστίας οι έρευνες που επιλεχθήκαν ήταν σύγχρονες κλινικές δοκιμές. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου του μαστού. Επίσης, διαφάνηκε ότι η ενημέρωση των γυναικών για τους προσυμπτωματικούς ελέγχους και τα μέτρα πρόληψης είναι σημαντική. Συμπεράσματα: Η πρόληψη έχει θετική επίδραση στις γυναίκες, μειώνοντας τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι νοσηλευτές οφείλουν να προάγουν την υγεία και να ενημερώνουν τις γυναίκες για την σημαντικότητα της πρόληψης και για τις διάφορες μεθόδους. Λέξεις-κλειδιά: ¨Breast Cancer¨, ¨Ca Breast¨, ¨primary prevention¨, ¨secondary prevention¨ , ¨early identification¨ , ¨hormone therapy¨ και ¨καρκίνος μαστού¨, ¨πρωτογενής πρόληψη¨, ¨δευτερογενής πρόληψη¨, ¨πρώιμή αναγνώριση¨, ¨ορμονοθεραπεία¨ με όλους του πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας την εντολή AND και OR.
Keywords: Καρκίνος του μαστού; Πρωτογενής πρόληψη; Δευτερογενής πρόληψη; Πρώιμη αναγνώριση; Ορμονοθεραπεία; Breast Cancer; Ca Breast; Primary prevention; Secondary prevention; Early identification; Hormone therapy