Επίδραση του Κοχλιακού Εμφυτεύματος στην Γλωσσική Ανάπτυξη - Μπίνος, Πάρης (My University, 2016)
Θεωρητικό υπόβαθρο: Η μελέτη της γλωσσικής ανάπτυξης μέσα από την επίδραση του κοχλιακού εμφυτεύματος, ως αποκαταστατικής μεθόδου απώλειας της ακοής έχει θεωρητικό αλλά και κλινικό ενδιαφέρον. Η κοχλιακή εμφύτευση πέρα από τον ιατρικό της χαρακτήρα, συμβάλει και στη καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αντίληψης και παραγωγής της ομιλίας1. Κλινικές Εφαρμογές: Η χρήση νευροαπεικονιστικών τεχνικών, όπως η Λειτουργική Μαγνητική Τομογραφία (fMRI), μπορεί και συμβάλει στην βελτίωση της αποδοτικότητας των κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επιπτώσεις: H ανάπτυξη διαγνωστικών μεθόδων πρώιμης ανίχνευσης της αποδοτικότητας των κοχλιακών εμφυτευμάτων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τον συνδυασμό νευροαπεικονιστικών τεχνικών και της αξιολόγησης της γλωσσικής ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα του συνδυασμού των τεχνικών αυτών έχουν υψηλή διαγνωστική αξία για τις διεπιστημονικές ομάδες κοχλιακής εμφύτευσης. Μελλοντικές Προοπτικές: Η ανάπτυξη έγκυρων διαγνωστικών μεθόδων θα συμβάλει καθοριστικά στην κατακόρυφη άνοδο της αποτελεσματικότητας της κοχλιακής εμφύτευσης, αλλά και της λογοθεραπευτικής επίδρασης. Η ανάπτυξη επικοινωνιακών μεθόδων που θα εστιάζουν στην ακουστικο-προφορική εκπαίδευση, κρίνεται ιδιαίτερα θετική για τους λήπτες κοχλιακών εμφυτευμάτων πολύ μικρής χρονολογικής ηλικίας.
Keywords: γλωσσική ανάπτυξη; βάβισμα; κώφωση; κοχλιακό εμφύτευμα