Το Ξύλο ως φέροντας οργανισμός στις κτιριακές κατασκευές - Χριστοδούλου, Χαράλαμπος (q, 2021)
Η παρούσα διπλωματική εργασία συντάχθηκε λόγω του έντονου και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που μου προκάλεσε ένα συγκεκριμένο υλικό τα τελευταία δύο χρόνια, το ξύλο. Ένα υλικό το οποίο ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για την στέγαση του από τα βάθη των αιώνων, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να ανταγωνιστεί τα πιο σύγχρονα και σύνθετα δομικά υλικά, τόσο σε αντοχές αλλά και σε θέματα αισθητικής. Ένα υλικό, που παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του που προσφέρει στον τομέα των κατασκευών, πολλοί αρνούνται να κατανοήσουν την αξία του και το υποτιμούν. Σκοπός της συγγραφής της πτυχιακής αυτής είναι να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη, να έρθει κοντά σε ένα σπουδαίο δομικό υλικό, που πολλές φορές λόγω της έλλειψης πληροφοριών ή της ελλιπούς ενημέρωσης που έχουμε για ένα υλικό είναι πιθανό να χάσουμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μέσα στις επόμενες σελίδες, θα δούμε την δομή του ξύλου, καθώς και τις ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προέρχονται από αυτή. Στη συνέχεια θα γίνει μια σύντομη περιγραφή των ειδών ξυλείας και προϊόντων που συναντάμε στο εμπόριο, καθώς και τους τρόπους που το ξύλο μπορεί να αποτελέσει τον φέροντα οργανισμό ενός κτιρίου. Ακόμα, θα γίνει λεπτομερείς περιγραφή της διαδικασίας κατασκευής, ενός κτιρίου με πυκνό και ελαφρύ ξύλινο σκελετό (light timber frame). Μέσα από την περιγραφή θα δίνονται κατασκευαστικές λεπτομέρειες για την ακεραιότητα και μακροζωία του κτιρίου μας. Με παραδείγματα, προσωπικές μου εμπειρίες, διηγήσεις από ικανούς μάστορες και έμπιστες έρευνες και εικόνες, θα προσπαθήσω να κάνω τον αναγνώστη να εμπιστευθεί το ξύλο, στην περίπτωση ανέγερσης του κτιρίου του.
Keywords: Φέρον οργανισμός; Ξύλινος σκελετός; Ακαμψία; Διαφράγματα; Ιδιότητες; Bearing organism; Wooden frame; Rigidity; Diaphragm; Properties