Χρήση του προϊόντος της ηλεκτρόλυσης νερού ως πρόσθετο καυσίμου σε μηχανή εσωτερικής καύσης - Τάνου, Φωκίων (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή μελετήθηκε κατά πόσο η τροφοδοσία Μηχανής Εσωτερικής Καύσης με προϊόν από ηλεκτρόλυση νερού (Η2 + Ο2 ή ΗΗΟ) μπορεί να μειώσει την κατανάλωση συμβατικού καυσίμου καθώς και την εκπομπή αυτής σε αέριους ρύπους. Για την περαιτέρω μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, τοποθετήθηκε στον κινητήρα τριοδικός καταλυτικός μετατροπέας. Η εργασία αυτή αποτελείται από πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται ο λόγος διεκπεραίωσης της συγκεκριμένης Πτυχιακής Διατριβής, δηλαδή παρουσιάζεται η σημασία της χρήσης υδρογόνου στις Μηχανές Εσωτερικής Καύσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί το θεωρητικό υπόβαθρο της παρούσας διατριβής, γίνεται εκτενής ανάλυση των κινητήρων εσωτερικής καύσης όπου αναλύεται ο τρόπος λειτουργίας τους, οι κατηγορίες διαχωρισμού τους, οι ρυθμίσεις στις οποίες υπόκεινται για τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, καθώς, και οι παραμέτροι λειτουργίας τους. Επίσης, γίνεται ανάλυση των κυριότερων εκπεμπόμενων ρύπων αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που καλύπτει την παραγωγή αυτών. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση της λειτουργίας του τριοδικού καταλυτικού μετατροπέα και το πώς αυτός μπορεί να μειώσει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα των παραγόμενων παραπροϊόντων της καύσης. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στο υδρογόνο το οποίο αποτελεί ένα από τα δύο συστατικά του προϊόντος της ηλεκτρόλυσης. Παράλληλα, παρατίθενται στοιχεία αναφορικά με τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του υδρογόνου αλλά και τις μεθόδους παρασκευής του. Τέλος, γίνεται αναφορά στο τρόπο με τον οποίο το υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στη μείωση της κατανάλωσης συμβατικού καυσίμου και των παραγόμενων ρύπων και σε ποιες ιδιότητές του οφείλονται αυτά. Το τρίτο κεφάλαιο καταπιάνεται με την ανάλυση της πειραματικής διαδικασίας. Αρχικά, γίνεται περιγραφή της Μηχανής Εσωτερικής Καύσης που χρησιμοποιήθηκε παραθέτοντας όλα τα σχετικά στοιχεία – χαρακτηριστικά της, όπως αυτά παρέχονται από την κατασκευαστική εταιρεία. Επίσης, παρουσιάζονται οι τροποποιήσεις που έγιναν στον κινητήρα για την αποπεράτωση των πειραμάτων. Επιπλέον, γίνεται εκτενής ανάλυση της ηλεκτρολυτικής συσκευής και της συσκευής μέτρησης των εκπομπών. Τέλος, γίνεται λεπτομερής περιγραφή των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην παρούσα πτυχιακή διατριβή. vi Στο τέταρτο κεφάλαιο, γίνεται η παρουσίαση και η ανάλυση των αποτελεσμάτων που εξάχθηκαν από την πειραματική διαδικασία, δηλαδή από την χρήση του προϊόντος της ηλεκτρόλυσης και του τριοδικού καταλυτικού μετατροπέα. Τέλος, αναλύεται η οικονομική πτυχή των αποτελεσμάτων. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την πειραματική διαδικασία της πτυχιακής διατριβής.
Keywords: Μηχανή εσωτερικής καύσης; Ηλεκτρόλυση νερού; Αέριοι τύποι; Συμβαρικό καύσιμο