Αφηγηματικές δεξιότητες ατόμων με αφασία σε ομάδα επικοινωνίας : μια μελέτη περίπτωσης - Συμεού, Ραφαέλλα Τερέζα (My University, 2023)
Η αφασία, στην χρόνια φάση του εγκεφαλικού επεισοδίου, επηρεάζει την λειτουργική επικοινωνία και μειώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων με αφασία (ΑΜΑ). Οι προκλήσεις αυτές απορρέουν από την δυσκολία των ΑΜΑ να διηγηθούν προσωπικά αφηγήματα και να διατηρήσουν ουσιαστικό διάλογο με τους συνομιλητές τους. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να μετρηθούν οι αφηγηματικές ικανότητες των ΑΜΑ, και να διερευνηθεί η πιθανή βελτίωση της λειτουργικής επικοινωνίας και της ποιότητας ζωής τους με τη μέθοδο της συμπερίληψης. Η μέθοδος αφορούσε ομαδική παρέμβαση, στα πλαίσια μιας πανεπιστημιακής ομάδας επικοινωνίας για ΑΜΑ. Η θεραπευτική διαδικασία βασίστηκε στο ερευνητικό έργο LUNA (Linguistic Underpinnings of the Narrative in Aphasia) που αφορά το γλωσσικό υπόβαθρο των αφηγήσεων στην αφασία. Το LUNA λειτούργησε ως η βασική δομή για τον σχεδιασμό της παρέμβασης. Για τη συμπαραγωγή της παρέμβασης ακολουθήθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές PAOLI (People with Aphasia and Other Layperson Involvement), που οριοθετούσαν τον τρόπο συμπερίληψης των ασθενών στην διαδικασία. Η παρέμβαση έλαβε χώρα στην Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και περιλάμβανε 11 ομαδικές συνεδρίες διάρκειας 2 ωρών. Στην ομάδα επικοινωνίας συμμετείχαν 3 άτομα με χρόνια αφασία. Ο σχεδιασμός αφορούσε μελέτη περίπτωσης. Τα 3 ΑΜΑ είχαν την στήριξη τεσσάρων επικοινωνιακών συντρόφων, που ήταν φοιτητές Λογοθεραπείας υπό την εποπτεία ακαδημαϊκών. Η παρέμβαση αφορούσε την ενίσχυση των αφηγηματικών δεξιοτήτων σε επίπεδο λέξεων, προτάσεων και μακροδομής. Το περιεχόμενο της σχετιζόταν με τα προσωπικά αφηγήματα. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε με τα εργαλεία MAIN, Τεστ Σενάριο, AIQ-21-GR και τα δείγματα ομιλίας των προσωπικών αφηγημάτων. Η παρέμβαση επέφερε θετικά αποτελέσματα στις αφηγηματικές δεξιότητες, στην λειτουργική επικοινωνία και βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ΑΜΑ. Θετική επίδραση φαίνεται να είχε η ενεργή συμμετοχή και συμπερίληψη των ΑΜΑ κατά την διαδικασία της δημιουργίας και του σχεδιασμού της παρέμβασης. Προτείνεται η προώθηση της ενεργής και συνεχής συμπερίληψης των ΑΜΑ κατά τη δημιουργία και εκτέλεση ομαδικών παρεμβάσεων στη χρόνια φάση της αφασίας.
Keywords: Αφασία; Συμπερίληψη; Αφηγηματικές δεξιότητες; Λειτουργική Επικοινωνία; Ποιότητα Ζωής; Aphasia; Co-production; Narrative Skills; Functional Communication; Quality of Life