Η έννοια του εσωτερικού μάρκετινγκ και η εφαρμογή του στον κλάδο φιλοξενίας της Κύπρου - Κυτράκη, Ζωή (Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού,Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Ένας οργανισμός στα πλαίσια της λειτουργίας του δέχεται συνεχώς επιρροές από εξωτερικούς παράγοντες που τον επηρεάζουν εσωτερικά. Το εσωτερικό μάρκετινγκ βοηθά στο να διαβεβαιωθεί ένας οργανισμός ότι το προσωπικό του γνωρίζει, κατανοεί και πιστεύει στο προϊόν που προσφέρει. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να χρησιμοποιεί το εσωτερικό μάρκετινγκ σαν πρακτική για να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος. Εάν οι εργαζόμενοι δεν αποτελούν αγορά για έναν οργανισμό, εάν δεν υποστηρίζουν συνολικά την επιχείρηση και τις στρατηγικές του μάρκετινγκ, τότε οι πιθανότητες επιτυχίας του σχεδίου του οργανισμού είναι ελάχιστες. Το εσωτερικό μάρκετινγκ έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για οργανισμούς του τομέα υπηρεσιών που χαρακτηρίζονται από συχνή εναλλαγή του προσωπικού, ενώ λόγω της φύσης τους, η λειτουργία τους στηρίζεται στο προσωπικό και στις σχέσεις του με τους πελάτες. Στην παρούσα διατριβή εξετάζεται το επίπεδο χρήσης του εσωτερικού μάρκετινγκ σαν εργαλείο σε δείγμα του τομέα φιλοξενίας της Κύπρου. Σκοπός αυτής της διατριβής είναι να γνωστοποιήσει τη σημασία χρήσης του εσωτερικού μάρκετινγκ στα ξενοδοχεία και να μπορέσει να εξετάσει ένα ξενοδοχείο τον βαθμό στον οποίο το χρησιμοποιεί, με την χρήση του ερωτηματολογίου σαν εργαλείο. Διεξάχθηκε μία έρευνα στα πλαίσια λειτουργίας δύο ξενοδοχείων πέντε αστέρων, ενός τετράστερου και ενός τριάστερου του κυπριακού χώρου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το εσωτερικό μάρκετινγκ δεν αξιοποιείται και ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις εφαρμογής του.
Keywords: Marketing -- Cyprus; Internal marketing -- Cyprus; Staff; Business -- Cyprus