Ανάπτυξη βιοδιεργασίας παραγωγής ηλεκτρικού οξέος από απόβλξτα παρασκευής χυμών εσπεριδοειδών - Μενοικέα, Κρίστια Καρολίνα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Οι φλούδες από απόβλητα εσπεριδοειδών μπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή υδατανθράκων για την κατανάλωση τους από μικροοργανισμούς με σκοπό την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων. Στην παρούσα εργαστηριακή πτυχιακή εργασία μελετήθηκε η παραγωγή ηλεκτρικού οξέος και άλλων οργανικών οξέων (φορμικό, γαλακτικό και οξικό οξύ) τα οποία παράγονται κατά τον μεταβολισμό του μικροοργανισμού Actinobacillus succinogenes μέσω της ζύμωσης σακχάρων τα οποία εμπεριέχονται σε απόβλητα φλουδών εσπεριδοειδών ποικιλίας «μάντορες». Για την επίτευξη της παραγωγής πραγματοποιήθηκε μια σειρά φυσικοχημικών και βιολογικών διεργασιών οι οποίες περιλάμβαναν απομάκρυνση αιθέριων ελαιών και πηκτίνης καθώς και όξινη υδρόλυση, που σκοπό είχαν την προετοιμασία των φλουδών για την διάσπαση την κυτταρίνης και ημικυτταρίνης που εμπεριέχονται, σε απλούστερα ζυμώσιμα σάκχαρα, για επιτυχή ζύμωση και παραγωγή των επιθυμητών προϊόντων. Ο όγκος εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε στις ζυμώσεις ήταν 13 % σε θερμοκρασία ανάπτυξης 37ο C. Οι μέγιστες αποδόσεις παραγωγής ηλεκτρικού οξέος μετά από μια σειρά πειραμάτων ζύμωσης σακχάρων τα οποία προέρχονταν από διαφορετικές συνθήκες προεπεξεργασίας με όξινη υδρόλυση επιτεύχθηκαν για συνθήκες θερμοκρασίας 109ο C, χρόνου 20 λεπτών και ποσοστό στερεής μάζας 5 % και 116ο C, χρόνου 10 λεπτών και ποσοστό στερεής μάζας 5 %. Η απόδοση παραγωγής ηλεκτρικού οξέος ήταν 0,76 Βηλεκτρικού οξέος / Βστερεής μάζας και 0,77 §ηλεκτρικού οξέος / Βστερεής μάζας αντίστοιχα. Επιπλέον οι αποδόσεις παραγωγής συνολικών οργανικών οξέων είναι αντίστοιχα 1,26 Βοργανικών οξέων / Βστερεής μάζας και 1,20 §οργανικών οξέων / §στερεής μάζας. Επιπρόσθετα κατά τις όξινες υδρολύσεις της ξηρής μάζας φλουδών παρατηρείται μεγαλύτερη απελευθέρωση σακχάρων σε συνθήκες 109ο C, για χρόνο 10 λεπτά και 10 % ξηρή μάζα φλούδας με την συγκέντρωση απελευθέρωσης σακχάρων να είναι 0,4333 g/L.
Keywords: Ηλεκτρικό οξύ; Φορμικό οξύ; Γαλακτικό οξύ; Οξικό οξύ; Actinobacillus succinogenes; Αναερόβιες συνθήκες