Κατασκευή οργανικών φωτοβολταϊκών υψήλης επίδοσης - Βαρβαρίτης, Ευριπίδης (My University, 2023)
Είναι ευρύτερα διαδεδομένο ότι τα οργανικά φωτοβολταϊκά έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο κοινό με όλο και περισσότερες μελέτες να γίνονται για αυτά. Αυτό οφείλετ κυρίως στην ικανότητα παραγωγής ρεύματος με χαμηλότερο κόστος με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με το μεγάλο προτέρημα ότι συνεχώς καινούργια οργανικά μόρια κάνουν την εμφάνιση τους, συμβάλλοντας και αυτά στην ανάπτυξη τους. Με την ανάπτυξη και εξέλιξη των οργανικών υλικών τα τελευταία χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους οι μη φουλερενικοί δέκτες ηλεκτρονίων. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει θέμα την κατασκευή και σύγκριση δύο οργανικών φωτοβολταϊκών με bulk heterojunction δομή, με σημείο σύγκρισης την ενεργό περιοχή. Το δείγμα ένα θα αποτελείτai, από την αρκετά γνώριμη προς την προς την επιστημονική κοινότητα, ενεργό περιοχή (P3HT:PCBM), η οποία έχει σαν δέκτη ηλεκτρονίων φουλερένιο. Σε αντίθεση, το δείγμα δύο θα στελεχώνει μια σχετικά καινούργια ενεργό περιοχή, τη (Τ1:DTY6), η οποία συγκαταλέγεται στους μη φουλερενικούς δέκτες. Μετά την κατασκευή τους θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις για να εξαχθούν οι αποδόσεις των δυο δειγμάτων και τα χαρακτηριστικά των δυο δειγμάτων.
Keywords: Οργανικά φωτοβολταϊκά; ενεργός περιοχή; bulk heterojunction δομή; μη φουλερενικοί δέκτες; organic photovoltaics; active layer; bulk heterojunction; non fullerene acceptor