Καταγραφή συσκευών νοικοκυριού που συναντιόνταν στην παραδοσιακή κυπριακή κατοικία και ο σχεδιασμός προϊόντων βασισμένων σε αυτές - Ερημούδη, Έλενα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Το θέμα της εργασίας αφορά την μελέτη και την καταγραφή σχεδιασμού των συσκευών στα παραδοσιακά Κυπριακά σπίτια και το νοικοκυριό τους.Επίσης, στοχεύει στο σχεδιασμό νέων προϊόντων που θα προκύψουν μετά από τη μελέτη αυτή.Η έρευνα και η καταγραφή επικεντρώθηκε σε διάφορα χωριά της Κύπρου με σκοπό τον εντοπισμό όσο το δυνατό περισσότερων αντικειμένων.Σκοπός, η καταγραφή όλων των σημαντικών πληροφοριών που αφορούν τα αντικείμενα αυτά, όπως ο τρόπος χρήσης τους και οι διαφορετικές τους μορφές. Αντικείμενα που μου κίνησαν το ενδιαφέρον και εξυπηρετούσαν δουλειές που πραγματοποιούνται και σήμερα.Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και οι συνεντεύξεις από τους ανθρώπους που έζησαν και χρησιμοποίησαν τα αντικείμενα αυτά, βοήθησαν στη καταγραφή και στην υλοποίηση της εργασίας μου.Παράλληλα κατέληξα να επιλέξω και την δικιά μου κατασκευή.Μέσα από την έρευνα που έκανα όλο αυτό το διάστημα, κατέληξα στο τελικό μου σχέδιο το οποίο έγινε από υλικά της επιλογής μου.Με την βοήθεια ειδικών κατασκεύασα ένα αποστακτήρα που θα φέρει στην μνήμη μας τον παλιό τρόπο απόσταξης.Ο αποστακτήρας αυτός θα μπορεί να προσαρμοστεί στην σύγχρονη κουζίνα της σημερινής κοινωνίας και ο κάθε ένας από εμάς θα έχει τη δυνατότητα από το σπίτι να αποστάξει ζιβανία, λεβάντα, ανθόνερο και ροδόσταγμα.
Keywords: Folklore; Folk art; Cypriot homes; Λαογραφία; Λαική τέχνη; Κυπριακά σπίτια