Ο ρόλος του ασβεστίου στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου - Βανέζη, Χριστίνα (My University, 2023)
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί ένα παθολογικό νόσημα στο οποίο εμπλέκονται κάποια γονίδια, η κληρονομικότητα και άλλα χρόνια νοσήματα, καθώς και ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, σωματική δραστηριότητα, διατροφή). Οι διατροφές που είναι πλούσιες σε είδη ζωικής προέλευσης ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ οι διατροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, γαλακτοκομικά, βιταμίνη D και φυτικές ίνες, πιθανόν να ελαττώνουν τον σχετικό κίνδυνο εκδήλωσης και ανάπτυξης της νόσου. Ο ρόλος που διαδραματίζει το ασβέστιο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου απασχολεί την επιστημονική κοινότητα και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχώς διεξάγονται πολλές μελέτες για τη διερεύνηση του θέματος. Το έναυσμα για την εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής μελέτης έδωσε η ανάγκη για συλλογή περισσότερων πληροφοριών, μέσω της ανασκόπησης της βιβλιογραφίας, για τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην πρόσληψη ασβεστίου και γαλακτοκομικών και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για τον σκοπό αυτό μελετήθηκαν 30 επιστημονικά άρθρα σχετικά με το θέμα, τα οποία ανακτήθηκαν από το Google scholar. Στην αρχή της παρούσας πτυχιακής εργασίας γίνεται μια εισαγωγή στο θέμα και στη συνέχεια περιγράφεται ο σκοπός της πτυχιακής εργασίας. Ακολούθως, παρατίθενται γενικές πληροφορίες για την ανατομία και τις λειτουργίες του παχέος εντέρου, καθώς και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ακολουθεί αναφορά στους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, με ιδιαίτερη αναφορά στους διατροφικούς παράγοντες, καθώς και στους τρόπους πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στη συνέχεια, δίνονται πληροφορίες για το ασβέστιο, τις διατροφικές πηγές ασβεστίου, καθώς και για τη σημαντικότητά του στην υγεία και ευεξία του οργανισμού και για τον ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου. Ακολουθεί η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές επιδημιολογικές μελέτες, που ασχολήθηκαν με το θέμα. Η μελέτη ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα και τη συζήτηση.
Keywords: καρκίνος του παχέος εντέρου; διατροφή; ασβέστιο; γαλακτοκομικά; βιταμίνη D; colon cancer; nutrition; calcium; dairy products; vitamin D