Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης τυπικών κατοικιών στην Κύπρο σε σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης κατοικίες - Μιχαηλίδου, Μαριλένα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή ολοκληρώθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Energy Performance Indicator Tracking Schemes for the Continuous Optimisation of Refurbishment Processes in European Housing Stocks (EPISCOPE), το οποίο στοχεύει στον προσδιορισμό των οικιστικών τυπολογιών στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη και τη μελέτη της ενεργειακής τους αναβάθμισης. Στόχο της εργασίας αποτέλεσε η διερεύνηση ενός σεναρίου αναβάθμισης υφιστάμενων οικιστικών μονάδων που να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης και τα επί μέρους σημεία του ισχύοντος ορισμού για Κτήρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΚΣΜΕΚ) στην Κύπρο ώστε να διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή και συμφέρουσα η υιοθέτησή του για την αναβάθμιση του υπάρχοντος οικιστικού αποθέματος. Στα πλαίσια της μεταπτυχιακής διατριβής έγιναν πιλοτικές εφαρμογές σεναρίου αναβάθμισης σε 30 οικιστικές μονάδες, με την υιοθέτηση μέτρων που αφορούν την τοποθέτηση θερμομόνωσης, την αντικατάσταση υαλοπινάκων, λαμπτήρων, συστήματος θέρμανσης/ψύξης και την εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών).Οι οικιστικές μονάδες που επιλέχθηκαν αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα των τυπολογιών που εντοπίστηκαν στην Κύπρο (πολυκατοικίες, συνεχούς δόμησης και μονοκατοικίες) και η κατασκευή τους εντοπίζεται σε χρονολογικές περιόδους που ορίστηκαν μεταξύ του 1980-2014, όπου οι τεχνικές δόμησης και η νομοθεσία περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων διαφέρουν. Συλλέχθηκαν δεδομένα για όλες τις κατοικίες που αφορούν τα δομικά στοιχεία, τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και τα τεχνικά συστήματα και διενεργήθηκαν ενεργειακές αξιολογήσεις της υφιστάμενης και της προκύπτουσας κατάστασης, κατόπιν της εφαρμογής του σεναρίου ΚΣΜΕΚ. Ακολούθως, έγινε ενεργειακή σύγκριση και εξαγωγή συγκριτικών αποτελεσμάτων. Ακολούθησε οικονομική ανάλυση ώστε να διαφανεί κατά πόσο ικανοποιείται η σχέση κόστους-οφέλουςώστε να είναι εφικτή η αναβάθμιση που προτείνει το σενάριο ΚΣΜΕΚ. Τέλος αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα και παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα.
Keywords: Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΚΣΜΕΚ); Ενεργειακή αναβάθμιση; Εξοικονόμηση ενέργειας; Ενεργειακή απόδοση; Τυπολογίες οικιστικού αποθέματος; Χρόνος απόσβεσης ενεργειακού σεναρίου; Θερμομόνωση κελύφους