Μοντερνισμός και λογοτεχνία στη Μεσόγειο : Κωνσταντίνος Καβάφης, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ορχάν Παμούκ - Νεοφύτου, Χαρούλα (φ, 2021)
Η παρούσα εργασία διερευνά εκφάνσεις του λογοτεχνικού μοντερνισμού στη Μεσόγειο, μέσα από το έργο των Κωνσταντίνου Καβάφη, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και Ορχάν Παμούκ. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της εργασίας είναι να καταδειχθεί η ύπαρξη και άλλων, εναλλακτικών εκφράσεων της νεωτερικότητας που αναδύθηκαν στη Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τις παραμέτρους και τα όσα ορίζονται ως μοντερνικότητα από τη Δυτική Ευρώπη. Μέσα από το έργο των τριών αυτών λογοτεχνών, προβάλλεται η Μεσόγειος ως ο χώρος του συνονθυλεύματος διαφόρων πολιτισμών, των ρευστών συνόρων, της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων, της υβριδικότητας, αλλά και των σύνθετων ταυτοτήτων, αμφισβητώντας έτσι και δυισμούς, όπως Ανατολή/Δύση και Ισλάμ/Χριστιανισμός.
Keywords: Λογοτεχνικός μοντερνισμός στη Μεσόγειο; Κωνσταντίνος Καβάφης; Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα; Ορχάν Παμούκ; Νεωτερικότητα--Μεσόγειος