Καπνιστικές συνήθειες γονέων και επιρροή τους στην έναρξη του καπνίσματος στους εφήβους - Χριστοφόρου, Έλενα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κάπνισμα θεωρείται η δεύτερη κύρια αιτία πρόκλησης θανάτου και ο τέταρτος σε σειρά κοινότερος παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες (WHO, 2008). Για την ανάπτυξη αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης της έναρξης του καπνίσματος, είναι ουσιαστικός ο καθορισμός των παραγόντων που σχετίζονται με την καπνιστική συμπεριφορά. Είναι αποδεδειγμένο από πολλούς ερευνητές ότι οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν μια πολύ σημαντική επιρροή στην καπνιστική συμπεριφορά των παιδιών τους. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η μελέτη της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στη γονική συμπεριφορά και την επιρροή στην έναρξη του καπνίσματος κατά την εφηβεία. Υλικό και Μέθοδος: Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες και δημοσιεύσεις από άρθρα σε διεθνείς επιστημονικές βάσεις δεδομένων, όπως MEDLINE, PUB MED και SCIENCE DIRECT, καθώς και όσο το δυνατό πιο πρόσφατες χρονολογικά έρευνες που ασχολήθηκαν με το θέμα της σχέσης της γονικής συμπεριφοράς και της έναρξης του καπνίσματος στους έφηβους, με συνδυασμούς από λέξεις κλειδιά, όπως smoking, adolescents, parental smoking. Αποτελέσματα:. Τόσο η καπνιστική συμπεριφορά των γονέων, όσο και η πολιτική που εφαρμόζουν στο σπίτι σχετικά με το κάπνισμα, έχουν σημαντικά αποτελέσματα στο εφηβικό κάπνισμα. Οι έφηβοι με γονείς καπνιστές ή πρώην καπνιστές βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μεγαλύτερο κίνδυνο μύησης στο κάπνισμα σε σύγκριση με τους συνομήλικους τους των οποίων οι γονείς δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Επιπρόσθετα, μέσα από την παρούσα ανασκόπηση της βιβλιογραφίας φάνηκε ότι οι αποτελεσματικές στρατηγικές εναντίον του καπνίσματος που εφαρμόζουν οι γονείς μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε μέσω του ελέγχου είτε μέσω της υποστήριξης και καθοδήγησης που προσφέρουν στα παιδιά τους, ενεργούν ως προστατευτικοί παράγοντες εναντίον του καπνίσματος στους εφήβους. Συμπεράσματα-Προτάσεις: Η σημαντικότητα της σχέσης μεταξύ του γονικού ρόλου και του εφηβικού καπνίσματος είναι μεγάλη. Ωστόσο, τα προγράμματα πρόληψης της έναρξης του καπνίσματος θα πρέπει να στοχεύουν εκτός από τα παιδιά και τους γονείς. Μέσω της αποχής των γονέων από το κάπνισμα και μέσω των κατάλληλων στρατηγικών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κρατηθούν μακριά από την εξάρτηση και τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει το κάπνισμα στη ζωή τους.
Keywords: Κάπνισμα; Εφηβεία; Γονική συμπεριφορά; Καπνιστικές συνήθειες; Γονική επιρροή