In vitro αξιολόγηση της παρεμποδιστικής δράσης εκχυλισμάτων γλυκόριζας (Glycyrrhiza glabra) σε φυτοπαθογόνους και ωφέλιμους μικροοργανισμούς - Ρώσσης, Ανδρέας Ξ. (My University, 2022)
Η εφαρμογή συνθετικών χημικών στη φυτοπροστασία είναι παράγοντας ύψιστης σημαντικότητας στην αυξημένη απόδοση καλλιεργειών και συνεπώς στην ευημερία του ανθρώπου. Ωστόσο η αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια και μη αντιστρεπτά προβλήματα όπως επιμόλυνση εδάφους και υδάτων καθώς και ανάπτυξη ανθεκτικότητας παθογόνων, εχθρών και ζιζανίων των καλλιεργειών στα αγροχημικά. Με την αύξηση της ανησυχίας αυτής η Ευρωπαϊκή Ένωσης επιδιώκει την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά 50% μέχρι το 2030. Το γεγονός αυτό παρουσιάζει ιδιαίτερη πρόκληση στην αγροτική κοινότητα και στη βιομηχανία παραγωγής αγροχημικών καθώς η ανάγκη για νέα, αποτελεσματικά βιο-παρασιτοκτόνα με διαφορετικούς τρόπους δράσης αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές το εκχύλισμα ρίζας του φυτού Glycyrrhiza glabra, γνωστό και ως liquorice, παρουσιάζει βακτηριοστατική δράση σε παθογόνα τροφίμων. Στην παρούσα Πτυχιακή Διατριβή εξετάστηκε παρεμποδιστική ικανότητα του εκχυλίσματος σε γεωργικά συσχετισμένους μικροοργανισμούς με ενσωμάτωση διαλυμένης σκόνης liquorice σε υπόστρωμα ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Στο πείραμα αυτό έγινε έλεγχος στα φυτοπαθογόνα Sclerotinia sclerotiorum και Pythium aphanidermatum καθώς και σε βακτήρια που παρουσιάζουν ιδιότητες επαγωγής της φυτικής ανάπτυξης. Τα βακτήρια που εξετάστηκαν ήταν το Acinetobacter vivianii, Staphylococcus epidermitis, Pseudomonas sp. και Priestia megaterium. Το εκχύλισμα παρουσίασε σημαντική παρεμπόδιση στους μύκητες με ποσοστά παρεμπόδισης 10.39% μέχρι 77.78% για το S. sclerotiorum και 11.42% μέχρι 100% για το Pythium aphanidermatum. Τα αρνητικά κατά Gram βακτήρια δεν παρουσίασαν σημαντικές μεταβολές στο εκχύλισμα ενώ το θετικό κατά Gram βακτήριο S. epidermitis παρουσίασε σημαντικό περιορισμό παρουσία του εκχυλίσματος με ποσοστά παρεμπόδισης να κυμαίνονται από 6.21% μέχρι 43.18%.
Keywords: Φυτοπροστατευτικά προϊόντα; Liquorice; Παθογόνα; Βακτήρια; Ποσοστό παρεμπόδισης; Plant protection products; Liquorice; Fungi; Bacteria; Inhibition percentage