Αξιολόγηση της χρήσης εικονικής πραγματικότητας για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σε φοιτητές/τριες νοσηλευτικής - Χαραλάμπους, Αλεξάνδρα (My University, 2025)
Η παρούσα έρευνα αξιολογεί μια πλήρως εμβυθιστική εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας (ΕΠ) την ViReTrain, με σκοπό την κατανόηση της συμβολής της για την ανάπτυξη δεξιοτήτων κριτικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων σε φοιτητές/τριες νοσηλευτικής σε προσομοιωμένα κλινικά σενάρια. Τα ερευνητικά ερωτήματα αφορούν, αφενός, το πώς η χρήση της εφαρμογής ΕΠ επηρεάζει την ανάπτυξη των προαναφερθέντων δεξιοτήτων και, αφετέρου, ποιες είναι οι αντιλήψεις και οι υποκειμενικές εμπειρίες των φοιτητών/τριών σχετικά με την ΕΠ ως εργαλείο μάθησης. Η έρευνα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για εις βάθος ποιοτική μελέτη, καθώς η πλειονότητα των υφιστάμενων μελετών στη βιβλιογραφία βασίζεται σε ποσοτικές ή μικτές μεθόδους, οι οποίες δεν αναδεικνύουν ουσιαστικά τις εμπειρίες των συμμετεχόντων/ουσων. Επιπλέον, παρότι η πλήρως εμβυθιστική ΕΠ προσφέρει στους/ις χρήστες μία ιδιαίτερα ρεαλιστική εμπειρία μάθησης, η σε βάθος διερεύνηση των υποκειμενικών εμπειριών τους σε τέτοια περιβάλλοντα παραμένει περιορισμένη στη διεθνή βιβλιογραφία. Η μελέτη υιοθετεί ποιοτική μεθοδολογία με ερμηνευτική φαινομενολογική προσέγγιση και συλλογή δεδομένων μέσω ημιδομημένων συνεντεύξεων με 13 φοιτητές/τριες, οι οποίοι/ες συμμετείχαν σε σενάριο φροντίδας ηλικιωμένου ασθενούς στη μετεγχειρητική φάση, σε περιβάλλον χειρουργικής κλινικής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ΕΠ βελτίωσε την κριτική σκέψη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενώ η συναισθηματική εμπειρία των συμμετεχόντων/ουσων ήταν αντιφατική. Παρά τις θετικές αντιδράσεις για την αυθεντικότητα της εμπειρίας, εντοπίστηκαν τεχνικές προκλήσεις και ανάγκη για περισσότερη καθοδήγηση. Συνολικά, η ΕΠ θεωρείται χρήσιμη για την εκπαίδευση, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού και της παροχής σαφούς ανατροφοδότησης.
Keywords: εικονική πραγματικότητα; κριτική σκέψη; επίλυση προβλημάτων; νοσηλευτική; virtual reality; critical thinking; problem solving; nursing