Φυσικός και Μηχανικός Χαρακτηρισμός Ινώδους Υδατοδιαλυτού Κολλαγόνου για Βιοϊατρικές Εφαρμογές - Louca, Marina (My University, 2022)
Η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώνετε στα προβλήματα που συσχετίζονται με τις θεραπείες του καρκίνου. Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο σοβαρές ασθένειες που μπορεί να στοιχίσουν την ζωή του ανθρώπου. Για την αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων εφαρμόζονται συνδυαστικά διάφορες μέθοδοι. Η πιο γνωστή περιλαμβάνει την χειρουργική επέμβαση και έπειτα χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία. Κατά την διάρκεια της θεραπείας παρουσιάζοντα παρενέργειες. Ο ερεθισμός, η ξηροδερμία και δερματικές λοιμώξεις είναι δερματικά προβλήματα που εμφανίζονται σε ογκολογικούς ασθενείς. Αυτές οι παρενέργειες παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια των θεραπειών ή και πολύ αργότερα. Αυτά τα προβλήματα είναι τόσο δυσάρεστα που σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς τείνουν να εγκαταλείψουν το θεραπευτικό τους πλάνο με μοιραίες συνέπειες. Στα πλαίσια μιας ερευνητικής συνεργασίας (SEED/0719/0200 - MEDISKIN) μεταξύ μιας ομάδας μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρευνας & ανάπτυξης, RSL Revolutionary Labs Ltd και Promed Bioscience Ltd, και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα αναπτυχθούν νέα προϊόντα που θα προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και την ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών παγκοσμίως. Η εταιρεία αναπτύσσει προϊόντα με υψηλές προδιαγραφές με βάση κολλαγόνο ιατρικής ποιότητας που έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αναδομεί το δέρμα και να προωθεί επούλωσης των πληγών. Τα νέα προϊόντα θα είναι βασισμένα στο υδατοδιαλυτό ατελοκολλαγόνο το οποίο παράγεται με μια ενζυματική διαδικασία βάσει ειδικών πρωτοκόλλων πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας Promed Bioscience Ltd. Το ατελοκολλαγόνου επιλέγεται γιατί μπορεί να ελεγχθεί η απορροφησιμότητα του ρυθμίζοντας το μοριακό του βάρος ενώ διαθέτει τρισδιάστατη δομή η οποία προσφέρει τη δυνατότητα αναγέννησης και επούλωσης του τραυματισμένου δερματικού ιστού. Ο σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η μορφολογική αξιολόγηση λυοφιλοποιημένου (lyophilized) ατελοκολλαγόνου με τη χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης και ο χαρακτηρισμός των φυσικών του ιδιοτήτων μέσω μελετών διόγκωσης, μετρήσεων υδροφοβικότητας και συντελεστή ιξώδους. Στόχος είναι η μελέτη των πιο πάνω χαρακτηριστικών σε διάφορα δείγματα που θα παραχθούν ώστε να κατανοήσουμε του πως αυτά επηρεάζουν την κλινική συμπεριφορά και αποτελεσματικότητα του τελικού προϊόντος.
Keywords: Biomaterials