Διατροφικές παρεμβάσεις και σωματική δραστηριότητα σε έγκυες γυναίκες με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης - Λαμπρινή, Σάββα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση στην οποία γίνονται σημαντικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκαs οι οποίες είναι ιδανικές για την ανάπτυξη του εμβρύου (Silva et. al., 2016). Τέτοιες ταχείες αλλαγές έχουν βραχυχρόνιες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Έτσι, είναι σημαντικό οι εγκυμονούσες να έχουν ιδιαίτερα κίνητρα για να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Σκοπός: Σκοπός της εργασίας είναι να μελετηθεί ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και τα μέτρα πρόληψης , αποτελεσματικότητας αντιμετώπισης με την βοήθεια κάποιων παρεμβάσεων αποφεύγοντας τις δυσάρεστες συνέπειες που απορρέουν αυτά τα προβλήματα. Υλικό και Μέθοδος: Στη βιβλιογραφική ανασκόπηση χρησιμοποιήθηκαν μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η αναζήτηση έγινε μέσω ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων Pubmed, Google Scholar και Scopus χρησιμοποιώντας τους παρακάτω όρους αναζήτησης: σακχαρώδης διαβήτης κύησης, άσκηση, διατροφή, πρόληψη. Αποτελέσματα: Τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση είχαν δημοσιευτεί από το 2014 μέχρι το 2021. Από το σύνολο των 9 μελετών ήταν όλες ποσοτικές. Από τις 9 μελέτες, οι 5 είχαν ακριβής αποτελέσματά, ότι η υγιεινή διατροφή και η σωματική δραστηριότητα είναι μέτρα πρόληψης για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ενώ οι υπόλοιπες 4 δεν είχαν ακριβή αποτελέσματα . Τα είδη των παρεμβάσεων ήταν κυρίως η αλλαγή τρόπου ζωής , με υγιεινή διατροφή και σωματική δραστηριότητα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης . Κάποιες από τις έρευνες συνδύασαν την υγιεινή διατροφή και την σωματική δραστηριότητα για καλύτερα αποτελέσματα. Συμπεράσματα: Η σωματική δραστηριότητα και η διατροφικές συνήθειες αποτελούν το βέλτιστο τρόπο πρόληψης σακχαρώδη διαβήτη κύησης
Keywords: Διαβήτης; Κύηση; Σωματική δραστηριότητα; Πρόληψη; Διατροφή; Diabetes; Pregnancy; Diet; Exercise