Ανανεώσιμες πηγές και αποθήκευση ενέργειας - Βαλανίδου, Μαρκέλλα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στη παρούσα μελέτη γίνεται αναφορά και μελέτη για τις μπαταριές και τα χαρακτηριστικά τους, με σκοπό την εφαρμογή τους σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα όπου θα υπάρχει οικονομικό όφελος, αποδοτικότητα αλλά και αξιοπιστία. Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο κεφάλαιο αναγράφεται η ιστορική αναδρομή της μπαταρίας. Στο 2ο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά γενικά για τις μπαταρίες, όσο αφορά τη δομή τους, τη σχέση τους με τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις απαιτήσεις που πρέπει να ικανοποιούν. Στο 3ο κεφάλαιο, γίνεται μια εκτενής περιγραφή για τα χαρακτηριστικά μεγέθη μιας μπαταρίας. Το 4ο κεφάλαιο ασχολείται με την εφαρμογή που βρίσκουν οι μπαταρίες με αναφορά στα μέσα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο 5ο κεφάλαιο γίνεται μελέτη των μπαταριών μολύβδου οξέος. Το 6ο κεφάλαιο αναφέρεται στις μπαταρίες λιθίου. Στο 7ο κεφάλαιο γίνεται σύγκριση των μπαταριών μολύβδου οξέος και των μπαταριών ιόντων λιθίου. Το 8ο κεφάλαιο συγκρίνει τις εφαρμογές των κυριότερων διατάξεων. Το 9ο κεφάλαιο μας περιγράφει γενικά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, όπως για παράδειγμα τι είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, τι είναι ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα και ποια η ανάγκη για αποθήκευση. Στο 10ο κεφάλαιο υπάρχουν κάποιες γραφικές που εκπονήθηκαν μέσα από μια έρευνα που διεξήχθη σχετική με την ημερήσια ηλεκτρική κατανάλωση δέκα σπιτιών για ένα μήνα. Το 11ο κεφάλαιο παρουσιάζει το υβριδικό σύστημα , τη μέθοδο Net metering συμψηφισμού μετρήσεων, τη μέθοδο Net metering αυτοπαραγωγής και τον έξυπνο μετρητή. Στο 12ο κεφάλαιο έχουμε μια σύντομη περιγραφή για το γερμανικό μοντέλο αυτοκατανάλωσης με την χρήση μπαταριών "self consumption". Τέλος, στο 13ο κεφάλαιο αναφέρονται συνοπτικά τα συμπεράσματα και γίνεται σχολιασμός για τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης.
Keywords: Μπαταρία; Φωτοβολταϊκό σύστημα; Αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα; Γερμανικό μοντέλο αυτοκατανάλωσης; Battery; Photovoltaic system; Autonomous photovoltaic system; German model subsistence