Χαρτογράφηση του βιοσυνθετικού μονοπατιού της βιταμίνης Ε στην ελιά (Olea euroaena L.) - Γεωργιάδου, Αίγλη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Η βιταμίνη Ε είναι μία ομάδα ενώσεων που είναι γνωστές ως τοκοχρωμανόλες και είναι ένα απαραίτητο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό στη διατροφή του ανθρώπου. Οι τοκοχρωμανόλες είναι μία μικρή ομάδα φυσικών προϊόντων τα οποία συντίθενται μόνο από φωτοσυνθετικούς οργανισμούς και συμπεριλαμβάνουν δύο υποομάδες (τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες). Κάθε υποομάδα αποτελείται από τέσσερις μορφές (α-, β-, γ- και δ-), αποδίδοντας ένα σύνολο από οκτώ μορφές. Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα και βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε καρπούς ελιάς. Στην παρούσα εργασία, χαρτογραφήθηκε το βιοσυνθετικό μονοπάτι της βιταμίνης Ε στον καρπό της ελιάς, σε διάφορα αναπτυξιακά στάδια. Για αυτό το σκοπό, χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός φυσιολογικών, αναλυτικών, βιοχημικών και μοριακών προσεγγίσεων. Για σκοπούς υλοποίησης της διδακτορικής εργασίας πραγματοποιήθηκαν τέσσερα ανεξάρτητα και ταυτόχρονα αλληλένδετα πειράματα.
Keywords: Βιταμίνη Ε; Τοκοχρωμανόλες; Ελιά