Διοίκηση οικοδομικών και τεχνικών έργων στην Κύπρο - Αριστείδου, Φρίξος (q, 2021)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στην Διοίκηση Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων στην Κύπρο. Σε μια δεκαετία όπου η Κύπρος και γενικότερα η οικοδομή είναι σε έξαρση, με τεράστια έργα να έχουν ολοκληρωθεί και άλλα να είναι υπό κατασκευή, η ασφάλεια και υγεία σε συνδυασμό με την παρούσα δύσκολη κατάσταση της πανδημίας (Covid19), η διοίκηση των έργων έχει επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των εργοταξίων ‘όπου επιβάλλεται να γίνεται μια συνεχής ανασκόπηση ως προς την σωστή διοίκηση και ασφάλεια των έργων αλλά και των εργαζομένων κατά την διάρκεια της κατασκευής. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη παρουσίαση όρων και εννοιών σε σχέση με τη Διοίκηση Εργοταξίου και στην συνέχεια γίνεται αναφορά στη σωστή οργάνωση, διοίκηση και σχεδιασμό ενός έργου. Στην συνέχεια γίνεται μια εκτενής αναφορά στα ρίσκα και τους κινδύνους που ενέχουν τα εργοτάξια και τους τρόπους αποφυγής τους. Ακολούθως, στην εργασία παρουσιάζονται όλες οι νομοθεσίες που αφορούν τα εργοτάξια στην Κύπρο σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων . Επίσης, γίνεται αναφορά στους νόμους περί Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία με βάση τα Κυπριακά πρότυπα. Στην παρούσα εργασία περιλαμβάνεται ένα μέρος του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας του υπό Ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος (γραφεία) AVENUE 15 στη Λεωφόρο Μακαρίου στη Λεμεσό. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της παρούσας μελέτης. Και τέλος γίνετε αναφορά για την Πανδημία (covid-19) πως επηρεάζει τα εργοτάξια.
Keywords: Διαχείριση Κατασκευών; Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία; Νομοθεσία; Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Κτηριακό Συγκρότημα AVENUE 15; Construction Management; Occupational Safety and Health; Law; Department of Labor Inspection of the Ministry of Labor, Welfare and Social Insurance; AVENUE 15 Βuilding complex