Επιδράσεις της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης στη σημασιολογική μνήμη ασθενών με Νόσο Αλτσχαϊμέρ : μελέτη περίπτωσης - Στυλιανού, Έλενα (My University, 2023)
Η Νόσος Αλτσχάιμερ (ΝΑ) αποτελεί μια νευροεκφυλιστική ασθένεια, η οποία πλήττει τις νοητικές λειτουργίες και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η ΝΑ παραμένει ανίατη εφόσον δεν υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Πρωταρχικός στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εφαρμογή ενός νέου και πολλά υποσχόμενου θεραπευτικού πρωτοκόλλου σε ασθενείς με ΝΑ και η μελέτη των επιδράσεών του στη σημασιολογική μνήμη των ασθενών. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η μελέτη των επιδράσεων της επαναλαμβανόμενης Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (εΔΜΔ) σε συχνότητα γάμμα και συγκεκριμένα στα 40 Hz, στην περιοχή του σφηνοειδούς λοβίου, στη σημασιολογική μνήμη, στην γενική νοητική ικανότητα, την ικανότητα κατανόησης μεταφορικού / μη – κυριολεκτικού λόγου και παρατήρηση πιθανής μεταβολής των επιπέδων άγχους των ασθενών οι οποίοι βρίσκονται στο αρχικό έως μέτριο στάδιο της ΝΑ. Εφαρμόστηκε μελέτη περίπτωσης και συγκεκριμένα Τυχαιοποιημένο Ταυτόχρονο Multiple Baseline Design (MBD) σε τρεις συμμετέχοντες. Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν όλες τις φάσεις της έρευνας και αξιολογήθηκαν πριν και μετά την εισαγωγή της παρέμβασης με μια μη τυποποιημένη δοκιμασία αξιολόγησης της σημασιολογικής συσχέτισης, το Mini Mental State Examination (MMSE), το Beck Anxiety Inventory (BAI) και μια μη τυποποιημένη δοκιμασία αξιολόγησης της κατανόησης μεταφορικού λόγου. Χρησιμοποιήθηκε οπτική ανάλυση σε συνδυασμό με τον δείκτη ποσοστιαίας μεταβολής (PCI) και το ποσοστό μη επικαλυπτόμενων δεδομένων (PND) για την ανάλυση των δεδομένων εντός και μεταξύ των φάσεων. Παρατηρήθηκε μεγάλη μεταβλητότητα των δεδομένων των συμμετεχόντων εντός και μεταξύ των φάσεων, όσον αφορά τη σημασιολογική μνήμη. Δεν παρατηρήθηκε επίδραση της εΔΜΔ στην σημασιολογική μνήμη των ασθενών με ΝΑ, ενώ παρατηρείται μη ξεκάθαρη επίδραση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου στην γενική νοητική ικανότητα και την κατανόηση μεταφορικού / μη κυριολεκτικού λόγου. Αντίθετα, προκύπτουν προκαταρκτικά ευεργετικά αποτελέσματα μετά την εφαρμογή της παρέμβασης στη μείωση του επιπέδου άγχους των ασθενών. Συνεπώς, η εφαρμογή του συγκεκριμένου θεραπευτικού πρωτοκόλλου βρέθηκε να είναι ασφαλής, ενώ περαιτέρω έρευνες χρειάζεται να διεξαχθούν για την διερεύνηση της αποτελεσματικότητάς του στις νοητικές λειτουργίες των ασθενών με ΝΑ.
Keywords: Νόσος Αλτσχάιμερ; επαναλαμβανόμενη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση; σημασιολογική μνήμη; γενική νοητική ικανότητα; κατανόηση μεταφορικού λόγου; άγχος; Alzheimer’s Disease; repetitive Transcranial Magnetic Stimulation; semantic memory; general cognitive functions; non-literal speech comprehension; anxiety