Ανασκόπηση μελετών του ρόλου της γλωσσικής έκθεσης στις γνωστικές ικανότητες μέσα από καταγραφές του προγράμματος Language Environment Analysis (LENA) - Κυριάκου, Κυριακή (My University, 2022)
Η παρούσα συστηματική ανασκόπηση παρουσιάζει μελέτες που αναφέρονται στο ρόλο της γλωσσικής έκθεσης και ανατροφοδότησης στις εκτελεστικές λειτουργίες και στην ομιλία, όπως φαίνεται μέσα από καταγραφές του συστήματος LENA. Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται βασίζονται σε ερευνητικά δεδομένα από το έτος δημιουργίας του λογισμικού ως σήμερα. Η συστηματική ανασκόπηση σχεδιάστηκε με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές για τα προτιμώμενα στοιχεία αναφοράς για συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses - PRISMA) και τη λίστα ελέγχου Critical Appraisal of Treatment Evidence (CATE). Με βάση το ερευνητικό ερώτημα επιλέχθηκαν συγκεκριμένες λέξεις – κλειδιά και αναζητήθηκαν στη βάση δεδομένων PubMed/Medline. Η αρχική αναζήτηση με τη λέξη – κλειδί «LENA» έδωσε 3.182 αποτελέσματα από τον Ιανουάριο του 2004 έως το Μάιο του 2022. Προσθέτοντας τη λέξη – κλειδί «language» και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα κριτήρια συμπερίληψης και αποκλεισμού, η αναζήτηση έδωσε πέντε μελέτες. Από τις μελέτες αυτές, συμπεριλήφθηκαν τρεις μελέτες σχετικές με το θέμα για ανάλυση των αποτελεσμάτων. Οι μελέτες αυτές ταξινομήθηκαν σε τέσσερα επίπεδα αποδεικτικών στοιχείων. Τα αποτελέσματα από τις τρεις μελέτες που συμπεριλήφθηκαν, αποκάλυψαν ότι η ποιοτική και ποσοτική γλωσσική ανατροφοδότηση που λαμβάνει ένα νήπιο επιφέρει θετικές επιδράσεις στους γνωστικούς παράγοντες, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσω του LENA. Συγκεκριμένα, η γλωσσική ανατροφοδότηση και τα πάρε – δώσε σχετίζονται θετικά με τη γλώσσα, τη μη λεκτική γνώση και τις εκτελεστικές λειτουργίες. Τέλος, οι μελέτες οι οποίες έχουν διερευνήσει το θέμα αυτό είναι περιορισμένες, για αυτό απαιτείται η ανάγκη για πραγματοποίηση περισσότερων μελετών που να διερευνούν το ρόλο της γλωσσικής έκθεσης στις γνωστικές ικανότητες μέσα από καταγραφές του συστήματος LENA.
Keywords: Γλωσσική έκθεση; Γνωστικές ικανότητες; Συστηματική ανασκόπηση; Language Environment Analysis (LENA); Language exposure; Cognitive abilities; Systematic review