H κυπριακή γαστρονομική κουλτούρα και τη τυπογραφική της απεικόνιση στα κυπριακά βιβλία μαγειρικής. - Γεωργίου, Σπύρος (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών,Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η γαστρονομική κουλτούρα μιας χώρας, αποτελεί βασική πτυχή της πολιτισμικής της ταυτότητας. Η αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών σε έντυπα εγχειρίδια μαγειρικής, διασφαλίζει την συνέχιση των παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής και κατανάλωσης κυπριακών εδεσμάτων. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως θέμα να αναφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά της κυπριακής γαστρονομικής κουλτούρας και της τυπογραφικής της απεικόνισης, στα κυπριακά βιβλία μαγειρικής. Προς εξερεύνηση των παραπάνω θεμάτων, ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία: Βιβλιογραφική έρευνα σχετικά με την ιστορική εξέλιξη της Μαγειρικής Τέχνης και Γαστρονομίας στην Κύπρο και αναφορά σε προηγούμενες έρευνες που σχετίζονται με την συνέχιση της διατροφικής κουλτούρας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των βασικών κανόνων τυπογραφίας, καθώς και η έρευνα για εύρεση βιβλίων μαγειρικής και δημιουργία οπτικού αρχείου, μέσω φωτογραφιών ή σάρωσης ενός ή περισσότερων δισέλιδων. Επιλογή και αξιολόγηση δείγματος δισέλιδων από τα βιβλία μαγειρικής, με βάση τις δύο κλίμακες αισθητικής, την Μακροτυπογραφία και Μικροτυπογραφία και κατά χρονολογική σειρά έκδοσης από το παλαιότερο μέχρι το πιο πρόσφατο. Εξαγωγή συμπερασμάτων, για την γενική εικόνα που παρουσιάζει ο τυπογραφικός σχεδιασμός στα κυπριακά βιβλία μαγειρικής. Με βάση τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα αυτή, διαφαίνεται η ανάγκη για εμπλοκή των νέων στη διατήρηση της γαστρονομικής κουλτούρας και στην δημιουργία βιβλίων μαγειρικής, τα οποία θα ανταποκρίνονται στα τυπογραφικά κριτήρια του σύγχρονου σχεδιασμού.
Keywords: Culinary culture; Cook books; Cyprus